Сава Муткуров

Сава Муткуров през 1886/1887 г.

Роден: 16 декември 1852 г. в Търново, Османска империя

Починал: 15 март 1891 г. в Неапол, Италия, на 38 г.

Погребан в: Централни софийски гробища, София, България

Националност: България

Професия: военен, политик

Военна кариера

Сава Атанасов Муткуров е български и руски офицергенерал-майор от пехотата, политик – регент на Княжество България (1886-1887) и военен министър (1887-1891) в правителството на Стефан Стамболов.

Той е първият български офицер, получил орден „За храброст“ I ст., и първият български офицер с генералско звание.

Биография

Роден е на 4/16 декември 1852 г. в Търново. Известно време учи във Военно-медицинското училище в Цариград.


Армия на Русия

През 1872 г. завършва Юнкерското Пехотно училище в Одеса. През следващите години служи в Руската армия. Участва, заедно с други български доброволци, в Сръбско-турската война (1876). По време на Руско-турската война (1877-1878) е командир на рота в 54-ти мински пехотен полк.


Милиция на Източна Румелия

След Освобождението на България Муткуров е на служба в милицията на Източна Румелия – първоначално в I-ва пловдивска дружина, а след това – в Главния щаб.

Участва активно в осъществяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г. В периода от 6 до 8 септември 1885 г. е член на временното правителство, образувано след Съединението в Пловдив. Заедно с Димитър Ризов се явяват при княз Александър I Батенберг в Шумен със задачата да го уведомят за подготвеното дело и да получат съгласието му.


Армия на България

По време на Сръбско-българската война командва десния фланг и центъра при настъплението към Пирот (14-15 ноември). Началник е на войските, които се сражават на Царибродската позиция на 13 ноември. След войната е началник на Пловдивския гарнизон и командир на 5 пеша бригада.


Политическа и държавна дейност

След проруския преврат през 1886 г., целящ детронирането на княз Александър I Батенберг, Сава Муткуров, заедно със Стефан Стамболов, е сред основните организатори на контрапреврата. Стамболов го назначава за главнокомандващ на лоялните към княза военни части. Войници от Пловдивския гарнизон са прехвърлени в София и арестуват някои от заговорниците, а останалите бягат в чужбина.

След абдикацията на княз Александър Батенберг на 7 септември 1886 г. Сава Муткуров е избран за регент в Регентския съвет на Княжество България заедно със Стефан Стамболов и Петко Каравелов. Остава на поста до 14 август 1887 г., когато регентството е разпуснато поради избора на новия български княз Фердинанд I.

На 1 септември Муткуров е назначен за военен министър в новообразувания кабинет на Стефан Стамболов. На 16 февруари 1891 г. е освободен от поста и е повишен в генерал-майор.

Ген. Сава Муткуров умира в Неапол на 15 март 1891 г. Погребан е в църквата „Свети Спас“ в София.

Погребението на генерал-майор Сава Муткуров в църквата „Свети Спас“ в София


Награди

  • Орден „За храброст“ I ст., IV ст. 2-ри клас
  • Орден „Св. Александър“ I ст. без мечове и II ст. с мечове
  • Орден „За заслуга“ – сребърен
  • Медал „За Войната със Сърбия“
  • Кръст „За Възшествието на Княз Фердинанд I в 1887 г.“
  • Руски орден „Св. Ана“ III ст. с мечове и лък
  • Руски орден „Св. Станислав“ III ст. с с мечове и лък
  • Руски медал „В памет на руско-турската война от 1877–1878 г.“

източник: уикипедия