Салвадор Алиенде

Роден: 26 юни 1908 г. във Валпараисо, Чили

Починал: 11 септември 1973 г. в Сантяго де Чиле, Чили

Националност: Чили

Професия: лекар, хирург, политик

Мандат като 29-и президент на Чили: 3 ноември 1970 – 11 септември 1973 г.

Предшестван от: Едуардо Фрей Монталва

Наследен от: Аугусто Пиночет

Партия: Социалистическа партия на Чили

Салвадор Гилермо Алиенде Госенс (на испански: Salvador Guillermo Allende Gossens) е чилийски лекар, хирург, политик със социалистически и комунистически убеждения и президент на Чили в периода от 3 ноември 1970 г. до 11 септември 1973 г.

Алиенде се занимава с политика още от университетските си години. Той е последователно депутат, заместник-министър на здравеопазването в правителството на Педро Агире Серда и сенатор от 1945 до 1970 г., в това число председател на горната камара на Конгреса между 1966 и 1969 г. Кандидат e за президент на Републиката четири пъти: на изборите през 1952 г.; през 1958 г.; през 1964 г. и най-накрая през 1970 г. когато печели и става първият президент марксист в света, който печели властта чрез общи и демократични избори. Национализира ключови области на икономиката и задълбочава аграрната реформа, по време на тежка вътрешна икономическа и финансова криза.

Неговото правителство е свалено внезапно от преврат на 11 септември 1973 г., с участието на трите клона на въоръжените сили, три години преди края на конституционния си мандат. Същият ден, след като Паласио де Ла Монеда е бомбардиран от самолети и танкове, Алиенде се самоубива. След края на неговото правителство генерал Аугусто Пиночет установява военен режим, продължил 16 и 1/2 години.


Биография

Младежки години

Роден е на 26 юни 1908 г. във Валпараисо.


Политическа кариера

Политическата си активност започва през 20-те години на XX век, когато е студент по медицина. През 1929 е приет в масонска ложа. През 1937 става депутат от Социалистическата партия. През 1945 е избран за сенатор от родната си провинция, където печели изборите с огромна преднина. Осъжда съветското нахлуване в Чехословакия през 1968.


Президент

На изборите за президент от септември 1970 спечелва 36,3% от гласовете и след избори и в чилийския парламент става президент на страната.

По време на президентския период на Алиенде са национализирани ключовите отрасли на чилийската индустрия, в това число и добивът на мед, който в голямата си част е в ръцете на концерни от САЩ. Политиката на Алиенде предвижда и отчуждаване на банките и провеждане на аграрна реформа, ощетяваща едрите собственици на земя. През 1972 г. получава Ленинска награда за мир от съветското правителство.


Икономическа криза

Всичко това води до изпадането на Чили в тежка икономическа криза, до нарастване на инфлацията на над 300% и до липса на инвестиции в страната, а САЩ налагат търговско ембарго. Алиенде иска финансова помощ от Леонид Брежнев, но руснаците изпращат само оръжие, което засилва влиянието на армията и довежда до военен преврат и диктатурата на генерал Аугусто Пиночет.


Военен преврат

На 11 септември 1973 в страната е извършен военен преврат с активното участие на ЦРУ. Първоначално на Алиенде му е предложено от военните да напусне страната, но той отказва. Малко по-късно той слага край на живота си. През май 2011 г. тялото на Алиенде е ексхумирано и чилийски съдебни лекари достигат до извода, той е починал в резултат на огнестрелна рана, причинена при самоубийство.


Родства

Салвадор Алиенде е чичо на писателката Изабел Алиенде.

източник: уикипедия