Антоан дьо Сент-Екзюпери

роден: 29 юни 1900 г. в Лион, Франция

починал: 31 юли 1944 г. в Средиземно море, край Марсилия, на 44 г.

националност: Франция

професия: писател, авиатор

активен писателски период: 1926-1944 г.

жанрове: Автобиография, есе

известни творби: Малкият принц, Нощен полет, Земя на хората, Южна поща, Боен пилот, Писмо до един заложник

награди:

  • Фемина (1929)
  • Награда на Френската академия (1939)

съпруга: Консуело дьо Сент-Екзюпери (1931–†)

Антоан дьо Сент-Екзюпери (на френски: Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry) е френски писател и авиатор, известен най-вече с философско-поетичния разказ „Малкият принц“ и книгите си „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“, „Южна поща“ и „Писмо до един заложник“.

Биография

Младост

Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на 29 юни 1900 г. в старо френско благородническо семейство. Баща му Джийн дьо Сент Екзюпери (1863-1904) умира от мозъчен кръвоизлив през 1904 г. Майка му се казва Мари Буаз дьо Фонколомб (1875-1972), но той не живее с нея. По-голяма част от младостта си Антоан прекарва при леля си по майчина линия. Обитавайки последователно Лион и замъка Сен Морис дьо Ременс (на френски: Château de Saint-Maurice-de-Rémens), бъдещият автор на „Малкият принц“ живее в среда, която представлява за него източник на литературно вдъхновение. Именно в Санкт Мориц той открива другата голяма страст на живота си – авиацията. Там през юли 1912 г. се запознава с Габриел Вроблевски-Салвез, който го „кръщава“ във въздуха.

При постъпването си като войник е назначен в първи авиационен полк в Страсбург, където със свои средства завършва гражданското авиационно дружество, което дели летището с военното. След много перипетии Екзюпери получава разрешение от командира на своята част да започне интензивна летателна подготовка, след което е преназначен в 37-ми авиополк в Рабат и през 1921 г. получава пилотски диплом. Преместен е в Бурже, където катастрофира и получава много тежки черепни увреждания.

Период в Африка

След краткото си присъствие във военната авиация започва да лети в обществения транспорт. През 1926 г. Дидие Дора му поверява един „Бреге-14“ по линията ТулузаКазабланка. Малко по-късно Екзюпери е прехвърлен по маршрута Казабланка – Дакар. Става шеф на авиобазата Кап Жюби – труден пост, атакуван едновременно от злонамереността на испанската власт в Рио де Оре и враждебността на мавританските племена, които са в пълно разцепление. През 16-те месеца, прекарани в Кап Жюби, Екзюпери 14 пъти оказва съдействие при много деликатни обстоятелства на екипажи, кацнали с повредени самолети в пустинята. За това на 7 април 1930 г. става кавалер на Почетния легион.

Години на Втората световна война

Край Монреал, Канада, май 1942

При избухването на Втората световна война започват непрестанните му опити да се върне като действащ пилот във военната авиация. Успява наполовина и не без трудности – назначен е в разузнавателна авиогрупа и изпълнява 7 разузнавателни мисии между март и юни 1940 г. Получава военен кръст и е демобилизиран малко след примирието. Когато неговата авиогрупа е разположена в Северна Африка през 1943 г., Екзюпери успява с много усилия да се включи в нея. Станал командир, на 21 юли същата година той извършва първия си полет над окупирана Франция. По-късно му забраняват да лети поради възрастта му, но след задействане на старите си връзки с командването Екзюпери успява да си издейства още няколко разузнавателни полета. След един от тях на 31 юли 1944 г. над Югоизточна Франция, Антоан дьо Сент-Екзюпери не се завръща в базата си.

Гибел

И досега продължават споровете за мястото на гибелта на пилота-писател. В последния си полет той изчезва някъде между Корсика и френската Ривиера над Средиземно море. Версиите са три. Според първата „Лайтнингът“ на Екзюпери е свален над морето от немски изтребители. Втората съдържа подозрението, че някой е предизвикал катастрофата. Третата версия твърди, че от старите си рани Екзюпери е загубил съзнание над морето, а не е изключено и сам да е посегнал на живота си.

През 1992 г. предполагаемото място на морското дъно е проверено, но водолазите не успяват да открият останки от изтребителя-разузнавач на знаменития френски писател. През април 2004 г. останките от „Лайтнинга“ на Екзюпери са намерени от водолази край Марсилия шест десетилетия след като на 31 юли 1944 г. неговият самолет изчезва безследно в Средиземно море. Сент-Екзюпери, както го наричат, е над асовете от всички войни. Френският авиационен историк Рене Шамт пише за него:

Него даже не можаха да го намерят след смъртта му.

Той е от тези хора, на които би било тясно в гроба. Затова им е завещано да се разтворят в необятността на небето, земята, океана…

— Рене Шамт

Творчество

Неговите романи, без да са напълно автобиографични, са вдъхновени от жизнения му път на пилот. Най-значителният му литературен успех е философско-поетичната приказка „Малкият принц“ (1943) – разказ с изключителна хуманност, която и в наши дни не е изгубила своята актуалност.

Библиография

  • Courrier Sud, Южна поща (1928)
  • Vol de nuit, Нощен полет (1931)
  • Terre des hommes, Земя на хората (1939)
  • Pilote de guerre, Боен пилот (1942)
  • Lettre à un otage, Писмо до един заложник (1943)
  • Le Petit Prince, Малкият принц (1943)
  • Citadelle, Цитадела (1948, посмъртно)
  • Ecrits de guerre, Военни записки (1982, посмъртно)

източник: уикипедия