Росица Данаилова

родена: 26 ноември 1933 г. в София, България

починала: 23 септември 2018 г. в София, България, на 84 г.

националност: България

професия: актриса

образование:

  • ВИТИЗ
  • Академия за театрално изкуство в Ленинград

братя / сестри: Стефан Данаилов

Росица Ламбова Данаилова е българска актриса с повече от 150 роли в различни театри в страната. Тя е сестра на Стефан Данаилов.

Кратка биография

Родена е на 26 ноември 1933 г. в София. Родът на баща ѝ е от родопското село Райково, което днес е квартал на Смолян. Неговият дядо бил кмет на селото и голям българин. Баща ѝ, Ламби Данаилов, е бил виден комунист.

Като ученичка учи в Първа девическа гимназия в София. Нейна учителка я включва в училищния драматичен състав. По нейно настояване Росица се явява на рецитаторски конкурс на радио София и печели първото място със стихотворението „Хаджи Димитър“. Така става лауреат на Ботевата награда.


Кариера

През 1951 г. е приета да учи актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Попада в един театрален клас с Татяна Лолова, Никола Анастасов, Григор Вачков, Ицхак Финци, режисьора Методи Андонов, Иван Джамбазов, Емилия Радева. Лекциите им води Стефан Сърчаджиев, баща на актьора Йосиф Сърчаджиев. След това следва докторантура в Академията за театрално изкуство в Ленинград.

Данаилова има над 150 роли в различни театри в Димитровград, Добрич, Бургас, Сливен, Театъра на армията, Сатиричния и Народния театър.

Първата ѝ роля в Народния театър „Иван Вазов“ е била на паж в „Дванадесета нощ“. В този театър е играла и върховата си роля – заедно с първия си съпруг Иван Кондов. Това е в постановката „Грехопадението“ на Артър Милър, в която Кондов играе Куентин, а Росица – Мерилин Монро.


Личен живот и смърт

Омъжва се два пъти – първият път за Иван Кондов, а втория път за режисьора Константин Обрешков. И с двамата си съпрузи е живяла по 12 години.

Има две деца:

  • Ламби Кондов, завършил ВИТИЗ. Емигрира отдавна в Южна Африка, където си изкарва прехраната като фермер, има семейство и дъщеря Екатерина. През 2017 г. умира от инсулт в Кейптаун, ненавършил 50 години.
  • Росица Обрешкова, която е режисьорка и преподавателка в НАТФИЗ.

Росица Данаилова умира на 84 години на 23 септември 2018 г.


Награди и отличия


Театрални роли

ТВ Театър

  • „Карола“ (1979) (Миклош Дарваш)
  • „Извънреден посланик“ (1966) (Ариадна и Пьотр Тур)

Филмография

източник: уикипедия