Робърт Миликан

Роден: 22 март 1868 г., в Морисън, Илинойс, САЩ

Починал: 19 декември 1953 г., в Сан Марино, Калифорния, САЩ, на 85 г.

Националност: САЩ

Професия: физик

Научна дейност в област: Физика

Образование: Колумбийски университет

Учил при: Албърт Майкелсън (Нобелова награда за физика, 1907)

Работил в:

Награди: Нобелова награда за физика (1923)

Робърт Миликан (на английски: Robert Andrews Millikan) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1923 г. за работата му върху определяне на елементарния заряд на електрона, потвърждаване на уравнението на Алберт Айнщайн за фотоелектричния ефект и определяне с голяма точност стойността на константата на Планк.

Биография

Роден е на 22 март 1868 г. в Морисън, Илинойс. През 1895 г. получава докторска степен от Колумбийския университет. Това е първата докторска степен, присъдена в тази област. Миликан е професор по физика в Чикагския университет и Калифорнийски технологичен институт, президент на Американската асоциация за развитие на науката и на Американското физическо дружество.

От ляво на дясно: В. Нернст, А. Айнщайн, М. Планк, Р. Миликан и Фон Лауе на вечеря, дадена от Фон Лауе в Берлин на 11 ноември 1931

През 1923 г. получава Нобелова награда за работата си върху определяне на елементарния заряд на електрона, потвърждаване на уравнението на Алберт Айнщайн за фотоелектричния ефект и определяне с голяма точност стойността на константата на Планк. В по-късен период на кариерата си изследва космическите лъчи и доказва тяхната извънземна природа.

Умира на 19 декември 1953 г. в Сан Марино, Калифорния.

източник: уикипедия