Райко Даскалов.

роден: 21 декември 1886 г. в Бяла черкова, България

починал: 26 август 1923 г. в Прага, Чехословакия, на 36 г.

националност: България

професия: политик

образование: Хумболтов университет на Берлин

политика:

семейство:

 • баща: Иван Цанков Даскалов
 • братя / сестри:
  • Стефан Даскалов
  • ? Франгова
  • Любен Иванов Даскалов
  • Петко Иванов Даскалов
 • съпруга: Невена Стефанова Даскалова (Ванева) (1891-1954)
 • деца:
  • Стефан Даскалов
  • Светла Даскалова (18 ноември 1921 – 2008)

Райко Иванов Даскалов е български политик от Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Той е близък сътрудник и участник в правителствата на Александър Стамболийски (1919-1923).

Негов по-голям брат е Стефан Даскалов, също политик от БЗНС. Негова дъщеря е Светла Даскалова, дългогодишен министър на правосъдието (1966-1990) от казионния БЗНС по време на комунистическия режим.

Биография

Райко Даскалов е роден на 21 декември (9 декември стар стил) 1886 г. в село Бяла черкова, Павликенско, в учителско семейство. Завършва търговска гимназия в Свищов, а след това – финанси в Берлин (1907-1912). След завръщането си в България участва като доброволец в Балканската война и завършва Школа за запасни офицери.

Под влияние на своя съселянин Цанко Церковски през 1913 г. става член на БЗНС. От 1914 участва дейно в работата на съюза като сътрудник на вестник „Земеделско знаме“ и управител на „Народен магазин“ в София. През 1915 е мобилизиран и участва в Първата световна война като офицер в Петдесети пехотен полк. През 1916 г. е осъден на лишаване от свобода по делото на Деклозиеровата афера.

Райко Даскалов е освободен от затвора, заедно със Стамболийски, на 25 септември 1918 г. и двамата са изпратени от правителството на Александър Малинов при въстаналите войници при Владайското (Войнишкото) въстание в Радомир и Кюстендил, за да се опитат да ги убедят да се върнат на фронта. Когато пристигат в Кюстендил, вместо да изпълняват възложената задача, двамата решават да се възползват от ситуацията и настроенията сред войниците. Вместо това Даскалов заминава сам за Радомир, където на 27 септември провъзгласява Радомирската република, отправя възвание към народа да я подкрепи, обявява се за главнокомандващ и начело на разбунтувалите се войници се отправя към София. След разгрома на въстанието, ранен, Даскалов се оттегля във Витоша, а оттам – в Конявска планина. Там се предава на настъпващите от юг войски на Антантата и е изпратен в Солун.

След амнистията от декември 1918 г. на участвалите във войнишките бунтове Даскалов се завръща в България. Член на Постоянното присъствие на БЗНС, той е избиран трикратно за народен представител (1919-1923). Последователно е

в правителството на Александър Стамболийски. Негови са идеите за поземлената реформа, за създаването на Трудова повинност и на Оранжева гвардия, която лично оглавява. През септември 1922 организира конгреса на цвеклопроизводителите в Търново, който е използван за разгонване на учредителния събор на опозиционния Конституционен блок, като върху много от участниците в него е упражнено физическо насилие.

Като член на ръководството на БЗНС и на правителството Райко Даскалов представлява радикалното течение, което е за ликвидиране на дейността на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). По нареждане или с подкрепата на Даскалов се предприемат най-решителните мерки на правителството на БЗНС срещу ВМРО през 1922 и в началото на 1923 г., поради което ВМРО го „осъжда“ на смърт. На 15 декември 1922 г. срещу него е извършен неуспешен опит за убийство от страна на войводата на ВМРО Асен Даскалов.

През февруари 1923 г. Райко Даскалов е освободен от правителството, а през май става български пълномощен министър в Чехословакия, където го заварва и Деветоюнският преврат. Даскалов не се примирява със смяната на властта в България и посредством дипломатическия си статут се опитва да организира международна реакция в подкрепа на сваленото земеделско правителство, но не постига особен успех. С негова помощ се създава Задгранично представителство на БЗНС, което започва да издава в Чехословакия вестник „Земеделско знаме“.

Райко Даскалов е убит на 26 август 1923 г. в Прага от члена на ВМРО щипянина Йордан Цицонков. Цицонков е заловен на местопрестъплението, но на последвалия съдебен процес е оправдан с мотива, че е действал под заплаха за живота си от страна на ВМРО. Оправдателната присъда предизвиква недоволството на чехословашкия печат и дипломатически натиск от Кралството на сърби, хървати и словенци. На втора инстанция Цицонков е признат за виновен и е осъден на 20 години затвор, които не излежава, тъй като се самоубива на 25 януари 1926 г.

Убийството на Райко Даскалов вероятно е вдъхновено от правителството на Александър Цанков, но по време на процеса срещу Цицонков то се опитва да не се ангажира, с което предизвиква недоволството на ръководството на ВМРО.

източник: уикипедия