Преподобна Стойна.

Родена: 9 септември 1883 г. в Хазнатар, Османска империя

Починала: 22 декември 1933 г. в Долна Сушица, България, на 50 г.

Националност: България

Занятие: лечителка, ясновидка

Стойна Димитрова, известна като Преподобна Стойна или Стойна Калугерята, е българска отшелничка, смятана за ясновидка и лечителка.

Биография

Родена на 9 септември 1883 г. в село Хазнатар, Серско, тогава в Османската империя, днес в Гърция. На 7-годишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. Твърди се, че тогава се появяват нейни ясновидски и лечителски способности.

Докато навърши 16 години, тя прекарва в пълно уединение в отделна стая. Когато навършва тази възраст, ѝ се явява насън Свети Георги, който ѝ казва да копае в двора, където ще намери негова икона и кандило.

С помощта на съседите, тъй като семейството ѝ е бедно, в двора на това място се построява малък параклис, където Стойна живее до 1913 г. Прозвището си получава от съселяните си заради аскетичния начин на живот.

Преподобна Стойна предупреждава близките си, че няколко дни ще бъде като мъртва, но да не я погребват. След една седмица Стойна видимо се съживява и хората от района започват да идват при нея за помощ и изцерение.

След Междусъюзническата война цялото и семейство се преселва в България, тъй като Хазнатар остава в Гърция. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (Златолист), Преподобна Стойна решава да остане да живее в храма „Свети Георги“ в селото. Там тя прекарва остатъка от живота си в пост и молитва. До смъртта на Преподобна Стойна много хора идват при нея за помощ, съвет, утеха и изповед.

Преподобна Стойна умира от пневмония на 22 декември 1933 г., като отказва лекарства. Погребана е в двора на църквата „Свети Георги“ в село Златолист, където е оформен малък мемориал. След смъртта ѝ сестрината ѝ дъщеря и няколко жени, живели край нея, описват живота ѝ. Спомените са публикувани през 1986 г. на страниците на списание „Български фолклор“.

източник: уикипедия