Пиер дьо Кубертен

роден: 1 януари 1863 г. в Париж, Франция

починал: 2 септември 1937 г. в Женева, Швейцария, на 74 г.

националност: Франция

професия: педагог, историк

известен с: основаването на съвременните олимпийски игри

Пиер дьо Фреди, барон дьо Кубертен (на френски: Pierre de Frédy, Baron de Coubertin) е френски педагог и историк, най-известен като основател на съвременните олимпийски игри.

Биография

Барон Пиер дьо Кубертен е роден в Париж като третото дете на аристократичното семейство на благородниците Шарл Луи дьо Фреди и Агат-Габриел дьо Мирвил. Учи в йезуитски колеж и въпреки това се изявява като блестящ ученик със собствени възгледи. Барон Дьо Кубертен усъвършенства своето образование, вдъхновен от британските и американските колежи, а също университети, които посещава. Според него, част от това усъвършенстване трябва да е спортното възпитание, което счита за изключително важно за физическото и духовно развитие на младите хора.

Под въздействие на книгата „Колежанските години на Том Браун“ и Томас Арнолд, написва множество публикации върху образователната система в Англия и настоява за педагогическа реформа във френските училища. Той особено държи на ръгбито и е съдия на финала в първия френски шампионат по ръгби, провел се на 20 март 1892 г. между „Рейсинг клуб дьо Франс“ и „Стад Франсез“.


Олимпийски игри

Барон Дьо Кубертен измисля международни състезания, за да популяризира атлетиката. Оценявайки нарастващия международен интерес към древните Олимпийски игри, дължащ се на находките при археологическите разкопки на Олимпия, баронът съставя план за възобновяването на Олимпийските игри.

За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 г. в Сорбоната в Париж. Баронът прави предложение за възстановяване на Олимпийски игри така, както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет (МОК), на който барон Дьо Кубертен става генерален секретар.

Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години.

Първите летни олимпийски игри са успешни и баронът става президент на МОК, на мястото на напусналия след провеждането на игрите в собствената му страна грък Димитриос Викелас.

Въпреки първоначалния успех, Олимпийското движение се сблъсква с трудни времена. Интересът към Летните олимпийски игри 1900 (в града на барон дьо Кубертен Париж) и Летните олимпийски игри 1904 е слаб. Те са засенчени от провеждащите се по същото време международни изложения.

Нещата се променят към по-добро след провеждането на летните игри през 1906 г. в Атина (без статут на официална олимпиада). Олимпийските игри след тази година стават най-важното спортно събитие. Баронът създава модерния петобой за олимпийските игри през 1912 г. в Стокхолм. След VIII летни олимпийски игри през 1924 в Париж, които са изключително успешни в сравнение с първия опит от 1900 г., барон Дьо Кубертен се оттегля от поста президент на МОК. Наследен е на този пост от белгиеца Анри дьо Байе-Латур.

Барон Дьо Кубертен остава почетен президент на МОК до смъртта си през 1937 г. Погребан е в Лозана (седалището на МОК), а сърцето му е погребано отделно в гробница, близо до руините на древна Олимпия.


Медал Пиер дьо Кубертен

Медалът „Пиер дьо Кубертен“ е специален медал, който се присъжда от МОК на тези атлети, показали дух на спортсменство в Олимпийските игри.

Медалът се счита от много атлети, наблюдатели и от МОК като най-високата награда, която олимпийски състезател може да получи, по-ценна и от златен олимпийски медал.

източник: уикипедия