Павлик Морозов.

Единствената съхранена снимка на Павлик Морозов се пази в музея на негово име в родното му село Герасимовка.

роден: 14 ноември 1918 г. в Герасимовка, Русия

починал: 3 септември 1932 г. в Герасимовка, СССР, на 13 г.

националност: Русия

Павел Трофимович Морозов (на руски: Па́вел Трофи́мович Моро́зов) е руско дете, убито при неясни обстоятелства. Той е превърнат от държавната пропаганда в символ на борбата срещу селската опозиция на режима чрез историята, описваща го като дете-герой, предало собствения си баща на комунистическата власт. Тази история е обект на четения, поеми, песни, пиеси, една опера и шест биографии.

Биография

Павлик Морозов е роден на 14 ноември 1918 г. в село  Герасимовка, Тоболска губерния. Малко след раждането му баща му, Трофим Морозов, изоставя съпругата си Татяна и петте си деца, след което живее с друга жена в селото.

Трофим Морозов е кмет на Герасимовка до 1931 г., когато е уволнен и осъден на 10 години затвор за корупция. Сред обвиненията срещу него е и издаването на невалидни документи, с които изпратени на заточение са успели да избягат. По време на следствието Павлик Морозов дава показания срещу баща си, но изглежда не е допуснат да свидетелства в съда, тъй като е малолетен. Въпреки това, впоследствие са публикувани 12 варианта на неговата предполагаема реч пред съда.

На практика обаче няма никакви следи от донос на Павлик за баща му. Версията, според която съдебното преследване на Трофим Морозов започва заради донесение на Павлик, подадено на 25 ноември 1931 г., произлиза от една бележка на следователя в следствието за неговото убийство, Елизар Шепелев. Много години по-късно след пенсионирането си Шепелев казва в интервю за списание „Човек и закон“:

„Не мога да разбера защо съм написал това, няма никакви доказателства, че момчето е предало баща си на разследващите органи и затова е било убито. Вероятно съм имал предвид, че Павел е свидетелствал, когато Трофим е бил съден. Оказва се, че поради моите неточно написани думи момчето бе обвинено за доносник срещу баща си!“.

На 2 септември 1932 г. Павел Морозов и осемгодишният му брат Фьодор отиват в гората край селото за горски плодове с намерение да нощуват там, след което не се връщат у дома. На 6 септември са открити телата им с множество прободни рани по тях.

Майката на убитите деца обвинява за убийството им семейството на мъжа си, с което се намира в изключително лоши отношения. Прокуратурата придава на случая политически характер, като обвинява за убийството дядото на децата Сергей Морозов и 19-годишният им братовчед Данила Морозов, на които е платил местният „кулак“ Арсений Кулуканов, кръстник на Павлик Морозов. За убийството са осъдени на смърт Арсений Кулуканов, Данила и Сергей Морозови и бабата на децата Ксения Морозова. Първите двама са разстреляни, а бабата и дядото умират в затвора.

Процесът става повод за масови репресии срещу съпротивляващите се срещу колективизацията селяни в цялата страна, като в самото село Герасимовка след продължителни неуспешни опити по това време е създаден колхоз. И след края на процеса държавната пропаганда продължава да използва активно случая. На името на Павлик Морозов са наречени множество улици и училища, издадени са няколко посветени на него книги, стихотворения и песни, както и епична театрална пиеса. В същото време Павлик Морозов се превръща и в символ на сляпата лоялност към комунистическия режим, отхвърляща традиционния морал и семейни ценности.

източник: уикипедия