Ото Майерхоф

роден: 12 април 1884 г. в Хилдесхайм, Германия

починал: 6 октомври 1951 г. във Филаделфия, САЩ, на 67 г.

националност: Германия

професия: биохимик, физик

образование: Хайделбергски университет

научна дейност в област: Биохимия

работил в:

известен с: откриване на връзката между консумацията на кислород и обмяната на млечната киселина в мускулите

награди: Нобелова награда за физиология или медицина (1922)

Ото Фриц Майерхоф (на немскиOtto Fritz Meyerhof) е германски физик и биохимик. Заедно с Арчибалд Хил е носител на Нобелова награда за физиология или медицина за 1922 г. за изследванията им върху топлообмена при мускулното съкращение, както и за откриването на връзка между кислородната консумация на мускулната тъкан и метаболизма на млечната киселина (лактат).

Биография

Ото Майерхоф е роден на 12 април 1884 г. в Хановер, Германия, в семейството на заможни евреи. По-голямата част от детството си прекарва в Берлин, където по-късно следва медицина. По-късно учи в Страсбург и Хайделберг и завършва през 1909 г. През 1912 г. се премества в Килския университет, където става професор през 1928 г.

През 1922 г. е награден с Нобелова награда за физиология или медицина заедно с Арчибалд Хил заради изследванията си за обмяната на веществата в мускулите, включваща гликолиза. През 1922 г. става директор на института за медицински изследвания „Макс Планк“ и изпълнява тази длъжност до 1938 г.

С идването на нацисткия режим в Германия, Майерхоф се мести в Париж през 1938 г., и по-късно в САЩ през 1940 г., където става професор в Пенсилванкия университет във Филаделфия.

Умира на 6 октомври 1951 г. във Филаделфия на възраст 67 години.

източник: уикипедия