Николай Бошнаков.

роден: 3 април 1911 г. в Плевен, България

починал: 16 август 1948 г. на неизвестно място при нелегално преминаване на границата, на 37 г.

националност: България

професия: военен летец

образование: Национален военен университет

военна служба:

Николай Стоянов Бошнаков е български офицер (полковник), летец, участник във Втората световна война (1941 – 1945). Несправедливо обявен за народен враг, убиец, въздушен пират. Посмъртно повишен в чин полковник.


Биография

Николай Бошнаков е роден на 3 април 1911 г. в Плевен. През 1933 г. завършва Военно училище, на 6 септември е произведен в чин подпоручик и назначен на служба в 4 пехотен плевенски полк. Кандидатства и завършва Аеропланното училище в Казанлък за подготовка на авиатори и се дипломира като навигатор и летец.

През 1937 г. е преведен във Въздушни войски, като от същата години служи в 1-ви армейски смесен орляк, а от 1938 г. – в 3-ти армейски орляк. През 1940 г. е назначен на служба в 3 армейски въздушен полк, а от 1942 г. е в Изтребителния полк.

По-късно, изявил се като добър военен летец-изтребител, е назначен през 1941 г. за командир на 2/6 изтребителен орляк. Орлякът лети с чехословашки изтребители Авиа Б 534 „Доган“ и се превъоръжава с по-модерния Девоатин 520. През 1943 г. орляк 2/6 се премества на летище „Враждебна“, където директно трябва да осъществява отбраната на София.

Капитан Бошнаков като командир и военен пилот изтребител участва в 7 въздушни сражения. Регистрирани са негови 4 въздушни победи. В сражение е свален самолета му и, тежко ранен, се спасява с парашут. След 9 септември 1944 г. продължава военната си служба като през 1945 г. е назначен в щаба на Въздушни войски. От 1946 г. е началник на секция „Личен състав“ в щаба на Въздушни войски.


Несправедливи обвинения

На 25 май 1946 г. двама доскорошни негови подчинени – поручиците Владимир Александров и Найден Стоянов – избягват с два самолета Як-9 на Въздушни войски в Италия. Майор Бошнаков е обвинен в съучастие за бягството и е арестуван. Уволнен е от служба през 1946 г. В РО-2 и в гарнизонния затвор прекарва 11 месеца. Подлаган е на мъчения и на симулиран „разстрел“, за да признае съучастието и вината си. На съдебния процес се доказва че е невинен и напълно е оправдан и освободен на 3 май 1947 г. от съда. Въпреки това е освободен от армията.

Към този трагичен епизод в житейския му път се намесва и една журналистическа грешка, която, без да бъде проверена и опровергана, се тиражира и украсява в пресата. Във вестник „Отечествен фронт“ от 04.07.1948 г. се съобщава за отвличането на пътническия самолет на Дирекция Въздушни съобщения, летящ по линията София-Бургас на 30 юни 1948 г. и за застрелването на пилотите му от летеца полк. Михалакиев. В списъка на похитителите вместо Николай Кирилов Бушанов – търговец, в пресата се публикува Никола Карлов Бошнаков, някой добавя „уволнен офицер от ВВС“ и в онези години на репресии, никой не е в състояние да забележи явното различие в имената и да промени очевидната грешка. Той е обявен за „народен враг“ за убиец и пират.

Психически натоварен и страхувайки се за живота си след преживяното 11 месеца в РО-2, изселването му в Плевен и последващото вестникарско обвинение, майор Бошнаков взема решение да напусне България. През нощта на 15 срещу 16 август 1948 г. при опит да премине нелегално границата е ранен тежко в стомаха и умира от кръвозагуба. Гробното му място е неизвестно.


Семейство

Женен е и от брака си има две дъщери – Юлия и Мариана. Съпругата му Катя дълги години е водила безрезултатна борба за изчистване на името на доблестния офицер от авиацията. Нейната съдба и тази на дъщерите ѝ е белязана с обвинението, отправено към Николай Бошнаков – семейство на народен враг, убиец, въздушен пират.


Награди

Въздушният ас Николай Стоянов Бошнаков от Въздушните на Негово Величество войски е кавалер на ордените „За храброст“ и „Свети Александър“. Значително по-късно посмъртно е повишен в чин полковник.


Военни звания

източник: уикипедия