Николай Криденер.

роден: 10 март 1811 г. в Русия

починал: 17 февруари 1891 г. във Варшава, Полша, на 79 г.

националност: Русия

професия: военен офицер

битки: Битката при Никопол в Руско-турската война от 1877-1878 г.

Николай Павлович Криденер (на руски: Николай Павлович Криденер) е руски барон, офицер, генерал от пехотата, участник в Руско-турската война (1877-1878). Отрядът, командван от него, освобождава Никопол от османско робство.

Биография

Николай фон Криденер е роден на 10 март 1811 г. в град Талин в семейство от стар дворянски баронски род. Ориентира се към военното поприще. Завършва Николаевското военно-инженерно училище. Започва строева служба през 1828 г.

След завършването на Николаевската акдемия на Генералния щаб на Руската армия (1835) последователно е командир на: Вюртемберския пехотен полк, Кексхолмския гренадирски полк и Волинския пехотен полк. Повишен е във военно звание генерал-майор от 1859 г. Като командир на 27-ма пехотна дивизия участва в потушаването на Полско въстание (1863 – 1864). Повишен е във военно звание генерал-лейтенант от 1865 г.


Руско-турска война (1877-1878)

При подготовката на войната е назначен за командир на 9-ти армейски корпус и началник на Западния руски отряд. На 4/16 юли 1877 г. отрядът успешно превзема силната Никополска крепост. Награден е с Орден „Свети Георги“ III ст.

На 8/20 юли 1877 г. не успява да изпревари армията на Осман паша и да превземе Плевен. Неуспешна е и втората атака на града на 18/30 юли. Възниква Задръжката Плевен и се преминава към дълговременна обсада под командването на генерала от инженерните войски Едуард Тотлебен. По този повод е обвиняван след войната, че е приложил остаряла тактика на настъпателния бой.

В хода на зимното преминаване на Стара планина е началник на отряди от Западния отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Участва в на освобождаването на София и зимното прочистване на Тракия от остатъците на армиите на Сюлейман паша и Вейсел паша. Неговата колона освобождава Пловдив.


След войната

Повишен е във военно звание генерал от пехотата. Помощник на началника на Варшавския военен окръг.

Умира през 1891 г.


Семейство

  • баща: Паул Магнус фон Криденер
  • майка: Анна Мария фон Криденер
  • съпруга: Анетта фон Криденер
  • деца:
    • Федор Николаевич фон Криденер
    • Антон Николаевич фон Криденер
    • Павел Павлович фон Криденер


Памет

Днес улица в гр. Никопол е наименувана „Генерал Н. Криденер“.

източник: уикипедия