Никола Мушанов

Роден: 12 април 1872 г. в Дряново, Османска империя

Починал: 21 май 1951 г. в София, Народна република България

Националност: България

Професия: адвокат, политик

Народен представител в: XII ОНС, XIV ОНС, XVI ОНС, XVII ОНС, XVIII ОНС, XIX ОНС, XXI ОНС, XXII ОНС, XXIII ОНС, XXIV ОНС, XXV ОНС

Никола Стойков Мушанов или Мошанов е адвокат и виден български политик, един от водачите на Демократическата партия през първата половина на XX век. Той е министър-председател начело на три правителства през 1931-1934 г., негов племенник е Стойчо Мошанов, също известен български политик.

Биография

Никола Мушанов завършва право в Екс ан Прованс, Франция, през 1893 г. През следващите години е съдия и прокурор в Стара Загора и Варна (1893-1896) и адвокат в Русе (1897-1908). Включва се в Демократическата партия и е министър на народното просвещение (1908-1910) и министър на вътрешните работи (1910-1911) в първото и второто правителство на Александър Малинов.

В края и след Първата световна война, между 21 юни 1918 и 7 май 1919 г., е последователно министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството, министър на железниците, пощите и телеграфите и министър на вътрешните работи и народното здраве в правителствата на Александър Малинов и Теодор Теодоров. Заедно с много други водачи на опозицията срещу правителството на Българския земеделски народен съюз, той е изпратен в затвора през 1922 г. След освобождаването му остава в крилото на Демократическата партия, което не се включва в Демократическия сговор.

През 1931 г. влиза в правителството на Народния блок като министър на вътрешните работи и народното здраве, като на 12 октомври с.г. оглавява правителството и изпълнява тази длъжност до преврата от Деветнадесетомайския преврат през 1934 г. Участва в кампанията за спасяването на българските евреи.

Мушанов участва в правителството на Константин Муравиев, което прави последен опит да избегне настъплението на Съветския съюз срещу България, за което е осъден от т.нар. „Народен съд“ на 1 г. затвор. Помилван и освободен в навечерието на изборите през есента на 1945 г., той възстановява Демократическата партия. През 1947 г. е интерниран в Търново, а през 1949 г. – в село Заград.

В началото на май 1951 г. е арестуван и разследван за връзки със забранените опозиционни партии и последователи на Трайчо Костов. Умира на 21 май в кабинета на лекаря на следствието на Държавна сигурност, като официалната диагноза е „разрив на сърцето“.

Никола Мушанов е женен за Райна Мушанова.

източник: уикипедия