Наполеон III

Роден: 20 април 1808 г. в Париж, Френска Империя

Починал: 9 януари 1873 г. Крисълхърст, Кент, Обединено Кралство, на 64 г.

Националност: Франция

Професия: политик

Мандат като 1-ви Президент на Република Франция: 20 декември 1848 – 2 декември 1852 г.

Министър-председател:

  • Одилион Баро
  • Алфонс Анри д’Хотпул
  • Йожен Руер
  • Леон Фоше

Предшественик: Йожен Каваняк (Глава на Съвета, държавен глава de facto)

Наследник: Втора Френска Империя

Мандат като Император на Франция: 2 декември 1852 – 4 септември 1870 г.

Предшественик: Втора френска република

Наследник: Трета френска република, Адолф Тиер

Брак: Евгения де Монтихо

Шарл Луи Наполеон Бонапарт (фр.: Charles Louis Napoleon Bonaparte) е френски политик и император, оглавявал Втората империя под името Наполеон III. Той е племенник на Наполеон I Бонапарт – син на неговия брат Луи (1778-1846) и Хортензия дьо Боарне (1783-1837).

Живот

Шарл Луи Наполеон е избран за президент на Франция по време на Втората република, установена с Френската революция от 1848 г. Той самият се титулува принц-президент (prince-président).

Няколко години след това, в резултат на държавния преврат от 2 декември 1851 г., е разпусната републиканската Асамблея, а Луи Наполеон е провъзгласен за император под името Наполеон III. Така за Франция започва един период на просперитет, който продължава две десетилетия.

Френско-пруската война от 1870 г., капитулацията на Париж след 132-дневна обсада и абдикацията на Наполеон III бележат края на този период, известен още като Втора империя. Впоследствие във Франция е създадена Третата република, чиято история продължава до Втората световна война.

Времето на управление на Шарл Луи Наполеон като президент и като император е забележително с това, че започва мащабна реконструкция на Париж, разрешено е създаването на първите френски инвестиционни банки и др.

източник: уикипедия