Надка Караджова.

родена: 14 март 1937 г. в Триводици, Царство България

починала: 3 януари 2011 г. в София, България, на 73 г.

националност: България

професия: певица

музикална кариера:

Надка Иванова Караджова е българска народна певица, сопран, изпълнителка на песенен фолклор от Пазарджишкия край.

Биография

Родена е на 14 март 1937 г. в тогавашното пазарджишко село Триводици (днес Пловдивско, Община Стамболийски). Едва 16-годишна Надка Караджова става част от Държавния ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент Филип Кутев, в който пее в продължение на 40 години. Следват участия в хоровете „Космически гласове“ и „Големите гласове на България“.

През 1991 г., заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова (всички те солистки на Държавния ансамбъл), основава квартет „Славей“, с който има множество концерти в България и по света. След смъртта на Стоянка Лалова, алтовата партия в квартета пее Марияна Павлова.

Успоредно с хоровия репертоар, певицата записва над 300 солови народни песни. Прави стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума и участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия.

През 2009 г. Надка Караджова участва в записите на издадения от БНР диск с изпълнения на български народни певци, Теодосий Спасов и оркестъра за народна музика на радиото, в голямата Мадарска пещера. Дискът е в два варианта – аудио и видео, и се нарича „Магията на Мадара“. Той е уникален не само заради акустиката на природната забележителност, където са осъществени записите, но и заради участието на едни от най-големите певци и певици на България, събрани именно там за запис.

Последната телевизионна поява на певицата приживе е в предаването „Комиците“ на 31 декември 2010 г., 4 дни преди смъртта ѝ.

Умира внезапно на 3 януари 2011 г. в София, като причина се посочва силна сърдечна криза.


Семейство

Надка Карджова е била омъжена за акордеониста Стефан Костов. Двамата имат дъщеря – народната певица Светла Караджова. Надка и Стефан са родени в една година. Той умира 4 години след смъртта на жена си и ден преди рождения ѝ ден – на 13 март 2015 г.


Признание и награди

През 1978 г. нейната песен „Заблеяло ми агънце“ печели наградата на радиоконкурса „Би Би Си-2“.

В Англия е издадена плоча, озаглавена „Блеещите балкански агънца“.

В Япония са издадени дискове с изпълнения на ансамбъл „Филип Кутев“, Надка Караджова, квартет „Славей“ и сестри Бисерови от поредицата „Българското многогласие“.

Надка Караджова е носителка на отличията „заслужил“ и „народен“ артист. Удостоена е с множество престижни награди и отличия като:

През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.


Памет

В нейна памет БНТ заснема докуметалния филм „Славеите на Надка Караджова“.

През месец март 2011 г. квартет „Славей“ се преименува на квартет „Надка Караджова“.

източник: уикипедия