Михаил Шекерджиев

роден: 25 август 1889 г. в Габрово, България

починал: 1958 г. в София, България, на 68 г.

националност: България

професия: композитор, музикален педагог

Михаил Колев Шекерджиев е български композитор, автор на музиката на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“.

Биография

Михаил Шекерджиев завършва Софийската духовна семинария с отличие през 1911 г. Изучава цигулка при Петко Наумов и композиране при Добри Христов. Става учител по музика в Дома за слепи деца в София, където минава целият му живот.

По време на Балканските войни 1912-1913 г. и Първата световна война 1915-1918 г. воюва в състава на 23-ти пехотен Шипченски полк. Участва в щурма и превземането на форта Айваз – Баба при атаката на Одрин на 13 март, достига до Чаталджа по време на Балканската война. През Междусъюзническата война воюва на склоновете на Султан тепе през юни 1913 г.

По време на Първата световна война се бие срещу сърбите при Маврово, Шар, Галичица и Мокра, Струга и Черни Дрин през 1916 и 1917 г. През септември 1916 г. на позициите по склоновете на Галичица при Охридското езеро подпоручик Константин Георгиев пише безсмъртните стихове на българска войнишка песен „Велик е нашият войник“, а като преподавател по музика Михаил Шекерджиев създава нейната мелодия.

През 1919 г. в София се жени за просветната деятелка Люба Бистрова от Охрид.

Умира в София през 1958 г.

На 10 юни 2009 г. в Казанлък, в присъствието на министъра на отбраната Николай Цонев, бригаден генерал Кольо Минев – командир на 61-ва стрямска механизирана бригада, митрополит Галактион Старозагорски тържествено е открита паметна плоча, посветена на подпоручик Константин Георгиев – автор на марша „Велик е нашият войник“, и на композитора на мелодията Михаил Шекерджиев. На церемонията присъства и Михаил Шекерджиев – внук на Михаил Шекерджиев.

източник: уикипедия