Месру Мехмедов.

роден: 4 февруари 1935 г. във Велико Търново, Царство България

починал: 18 януари 1971 г. в Цюрих, Швейцария, на 35 г.

националност: България

професия: диригент

Месру Мехмедов е български диригент. Бил е директор на Софийската филхармония. Дирижира Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония.

Биография

Роден е през 1935 г. във Велико Търново, завършва гимназия в Дряново, където основава и дирижира училищния хор и оркестър.

През 1955 г. ръководената от него група стига на финал на Младежкия музикален фестивал в София.

Продължава следването си в Ленинградската консерватория, където негови преподаватели са големите руски музикални педагози и диригенти проф. Иля Мусин и проф. Евгений Мравински.

Дипломира се през 1960 г. и след завръщането си в България е назначен в Симфоничния оркестър в Пловдив, първоначално като помощник-диригент, по-късно и като главен диригент на оркестъра. Между 1963 и 1969 г. дирижира хора на Пловдивското певческо дружество, същевременно е гост-диригент и на други симфонични оркестри в България и чужбина: Чехословакия, Монако, Япония, Уругвай, Англия, Италия, Франция.

Репертоарът на Мехмедов съдържа повече от 100 класически музикални произведения, като оперите „Фауст“ на Шарл Гуно, Кармен на Жорж Бизе, Евгений Онегин на Пьотр Чайковски, „Черното домино“ на Даниел Обер, „Царска годеница“ на Николай Римски-Корсаков, Риголето на Джузепе Верди и др., както и много симфонични творби.

През 1965 г. Мехмедов изнася концерти в Прага и Бърно с изпълнения на Симфония № 1 на Йоханес Брамс и „Реквием“ на Джузепе Верди. През същата година е удостоен с втора награда на международния конкурс за диригенти „Николай Малко“ в Копенхаген.

През 1969 г. в Ню Йорк, Мехмедов участва в традиционния международен музикален фестивал за диригенти „Димитри Митропулос“. С фантазията „Франческа ди Римини“ от Чайковски печели първото място на конкурса, председателстван от Ленард Бърнстейн, който го кани за свой помощник.

След завръщането си в България, Мехмедов получава признание от българската музикална общност и е назначен за директор на Софийската филхармония. Там се задържа за кратко, понеже същевременно дирижира и Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония.

На 18 януари 1971 г., на върха на славата си, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария.

В негова чест е поставена паметна плоча в читалището на Дряново.

източник: уикипедия