Макс Борн.

роден: 11 декември 1882 г. в Бреслау, Германска империя

починал: 5 януари 1970 г. в Гьотинген, Германия, на 87 г.

погребан в: Гьотинген, Германия

националност: Германия

професия: физик, математик

образование:

учил при: Карл Рунге

научна дейност:

семейство:

 • баща: Густав Борн
 • майка: Маргарет Кауфман
 • съпруга: Хедвиг Мартин Еренберг (ж. 1913-1970)
 • деца:
  • Густав (р. 1921)
  • Айрин (1914-2003)
  • Гритли

награди: Нобелова награда за физика (1954)

религия: Лутеранство

Макс Борн (на немски: Max Born) е германски физик и математик, носител на Нобелова награда за физика за 1954 г. „за фундаменталните му изследвания по квантова механика, особено за статистическата интерпретация на вълновата функция„. Считан е за един от основателите на квантовата механика и създател (заедно с Макс фон Лауе) на теорията на кристалната решетка. Чуждестранен член-кореспондент на РАН и почетен член на АН на СССР.

Негова внучка е известната актриса и певица Оливия Нютън-Джон (р. 1948).

Биография

Роден е на 11 декември 1882 г. в Бреслау, Германска империя (днес Вроцлав, Полша), най-голямото от двете деца в семейството на еврейския ембриолог Густав Борн (1850-1900), професор по анатомия на Университета в Бреслау, и Маргарет Кауфман (1856-1886), талантлива пианистка.

Още в ранна възраст Борн се интересува много от математика и физика. През 1901 г. се записва да следва в Университета в Бреслау, но през 1904 решава да продължи образованието си в Гьотингенския университет, където е силно повлиян от най-известните математици за това време Давид Хилберт, Феликс Клайн и Херман Имот.

По време на Първата световна война Борн прави изследвания и оценки на изобретенията в областта на артилерията. Точно тогава започва и приятелство му с Алберт Айнщайн. Борн заимства много идеи от него и теорията на относителността и създава нов опростен метод за изчисляване на масата на електрона.

През 1907 г. става професор и преподава в университетите във Франкфурт на Майн, Гьотинген и Единбург. През 1932 става декан на научния факултет в Гьотинген. След идването на Хитлер на власт този факултет престава да съществува и Борн се мести в Англия, където преподава в Кеймбриджкия университет.

През 1954 г. става носител на Нобелова награда за физика “за фундаментални изследвания по квантова механика, особено за неговата статистическа интерпретация на вълновата функция.

Умира на 5 януари 1970 г. в Гьотинген на 87-годишна възраст.


Цитати от Макс Борн

 • Атомът и аз бяхме задружни до съвсем скоро. Аз виждах в него ключ към най-съкровените тайни на природата и той ми откри величието на творението и на Твореца.

източник: уикипедия