Марко А. Марков

роден: 25 август 1921 г. в Стара Загора, България

починал: 22 ноември 1995 г. във Варна, България

националност: България

професия: лекар

Д-р Марко Антонов Марков е многоуважаван варненски лекар, онкогинеколог, изследовател, лечител, преподавател. Един от първите български лекари, член на Международната академия по цитология в Канада. Неговото име днес носи Онкологичната болница във Варна (СБАЛОЗ – Варна).

Биография

Д-р Марко Марков е роден на 25 август 1921 г. в град Стара Загора в обикновеното семейство на железар. През 1947 г. завършва медицина в София, като по време на следването си се издържа и като свири на цигулка в симфоничен оркестър. Специализира акушерство и гинекология и активно изучава чужди езици. Владее перфектно писмено и говоримо немски и италиански език и се справя отлично с английски, френски и руски език. Владеенето на чужди езици и отдадеността към пациентите още от началото на кариерата му го утвърждават като добър диагностик и отличен оператор. Той е един от малкото и първи в провинцията хирурзи, който извършва най-голямата и сложна операция в гинекологията при рак на маточната шийка – операцията на Вертхайм.

В продължение на 19 години е главен лекар на Окръжен онкологичен диспансер – град Варна, където за пръв път в България, като рутинна практика е въведена цитонамазката като масов скрининг на предрака и рака на маточната шийка. За дисертационния му труд по цитология през 1971 г. му е присъдено званието „кандидат на медицинските науки“. Специализирал е и е оперирал в Германия и Италия, носител на званието „Отличник на Министерството на народното здраве“.

Автор е на над 10 рационализации и едно изобретение в областта на онкогинекологията.

Член е на Съюза на научните работници в България и един от първите български лекари, член на Международната академия по цитология в Канада. Автор е на главата „ Оперативна гинекология“ в учебника по онкогинекология на проф. Божил Василев. Има отпечатани 53 научни труда, 14 от които в Германия, Полша и САЩ. Изнасял е доклади по български и международни конгреси по ракови заболявания.

Освен че е учител на доста лекари гинеколози и онколози от Варна, д-р Марков дълги години е и преподавател в училището за акушерки, по-късно медицински колеж към ВМИ – Варна. През 1994 г. основава фондация „Онкология“ за подпомагане на онкоболните в региона.


Памет и признателност

От 2003 г., в резултат на заслугите на д-р Марков, Онкологичният диспансер, сега Онкологична болница (СБАЛОЗ – Варна), носи неговото име в знак на признателност.

От 2010 г., признателна Варна, с решение на Общинския съвет, преименува улица 118 в ж.к. „Бриз“ на ул. д-р Марко А. Марков.

източник: moreto.net