Мария Нейкова

Родена: 21 декември 1945 г. в Пловдив, България

Починала: 1 август 2002 г. в София, България, на 56 г.

Националност: България

Професия: певица, композитор

Стил: поп

Инструменти: пиано, китара

Глас: сопран

Активни години: 1968-2002

Мария Нейкова е българска поп певица и композиторка.

Биография

Мария Янкова Нейкова е родена на 21 декември 1945 г. в град Пловдив. Висшето си музикално образование завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а през 1968 г. завършва полувисшия Естраден отдел към БДК в София.

Кариерата ѝ като изпълнител започва през 1968 г. и още на следващата година получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.

Песента „Яворова пролет“ (м. Светозар Русинов), изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ – 1970 г.

В края на 1971 г. е заснет новогодишният мюзикъл „Козя пътека“, в който певицата, заедно с Паша Христова, участват и изпълняват народни песни. Съвсем малко след това Паша Христова загива, но мюзикълът е излъчен през същата година.

След смъртта на Паша Христова на 21 декември 1971 г. Мария Нейкова никога повече не си празнува рождения ден.

През 1972 г. печели „Мелодия на годината“ с песента „Добър вечер, лека нощ“. Песента ѝ от филма „Козият рог“, „Двама“ от началото на 70-те години, става емблематичен и много известен хит и продължава да се излъчва и харесва.

През 1973 г. печели втора награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Имам земя“.

През 1975 г. „Балкантон“ издава първата ѝ дългосвиреща грамофонна плоча – „Заръка“.

Амплоа на певицата са лиричните балади и успешните ѝ адаптации на фолклора в поп музиката. Като изпълнителка концертира не само в България, но и чужбина: Русия, Унгария, Германия, Полша, Алжир. Има издадени два дългосвирещи албума.

Музика за нея са писали Тончо Русев, Зорница Попова, Атанас Косев, Александър Йосифов, Светозар Русинов, Петър Ступел и др. Била е солистка на оркестър „София“.

Мария Нейкова е авторка на около 100 поп песни. Особено популярна е песента ѝ „Светът е за двама“ (1980 г., изп. Орлин Горанов). Пише също така музика за филми и театрални спектакли.

Умира на 1 август 2002 г., на 56-годишна възраст, в София.

През 2009-2010 г. музикална компания „БГ Къмпани“ издава два компактдиска „Златните хитове“ – 1 и 2, с най-доброто от Мария Нейкова. В единия диск са поместени песни само на Мария Нейкова и няколко дуета, не особено популярни, с нейни колеги-певци. В другия диск има и нейни песни, писани за други български естрадни изпълнители.

източник: уикипедия