Мария Гьоперт-Майер

родена: 28 юни 1906 г. в Катовице, Германия (днес Полша)

починала: 20 февруари 1972 г. в Сан Диего, Калифорния, САЩ, на 65 г.

националност: Германия

професия: физик

научна дейност в област: физика

образование: Гьотингенски университет

учила при: Макс Борн

работила в: Калифорнийски университет – Сан Диего

известна с: откриване на слоестия модел на атомното ядро

награди: Нобелова награда за физика (1963)

Мария Гьоперт-Майер (на немски: Maria Göppert-Mayer; на английски: Maria Goeppert-Mayer) е германска физичка, лауреат на Нобелова награда за физика за 1963 г. за това, че открива слоестия модел на атомното ядро. Тя е втората жена след Мария Кюри, носител на тази награда.

Биография

Родена е на 28 юни 1906 г. в Катовице, Германия (днес Полша), в семейство на потомствени интелектуалци и учени. Нейният баща е професор и от съвсем малка я запознава със света на науката – води я по музеи, подарява ѝ тъмно стъкло за наблюдаване на слънцето, обяснява ѝ за вкаменелостите и фазите на Луната.

Мария Гьоперт завършва Гьотингенския университет. По-късно се жени за калифорниеца Джозеф Майер, също физик. Заедно заминават за Америка. По време на Втората световна война работи по едни от най-секретните проблеми на разработването на атомната бомба. По-късно в Чикаго тя открива слоестия модел на атомното ядро. Именно за тази си работа получава и Нобелова награда. От 1960 до края на живота си работи в Калифорнийския университет – Сан Диего.

Известният физик и неин ръководител Макс Борн и физикът Джеймс Франк са нейни почитатели.

Умира на 20 февруари 1972 г. в Сан Диего на 65-годишна възраст.

източник: уикипедия