Мария Кюри

Родена: 7 ноември 1867 г. във Варшава, Руска империя (днес в Полша)

Починала: 4 юли 1934 г. в Паси, Франция, на 66 г.

Националност: Полша, Франция

Професия: физичка, химичка

Научна дейност в област: Физика, химия

Образование:

  • Сорбоната
  • Парижко висше училище по индустриална физика и химия

Учила при: Анри Бекерел (Нобелова награда за физика, 1903)

Работила в: Сорбоната

Известна с: радиоактивността, полония, радия

Награди:

Мария Саломеа Склодовска-Кюрѝ, с родов герб Долѐнга (на полски: Maria Salomea Skłodowska-Curie; на френски: Marie Skłodowska-Curie) е полска и френска физичка и химичка, пионер в областта на радиологията и първи носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната.

Родена е във Варшава, но през 1891 г., на 24-годишна възраст, се премества в Париж, Франция, за да изучава точни науки. Там придобива всички научни степени и постига научната си кариера, като става натурализирана френска гражданка. Основава Институти „Кюри“ в Париж и във Варшава.

Допринася за създаването на теорията за радиоактивността, за техниките при изолирането на радиоизотопи и за откритието на два нови елемента – полоний (открит през 1898 г. и наречен на родната ѝ Полша) и радий. Нейният съпруг Пиер Кюри, дъщеря ѝ Ирен Жолио-Кюри и зет ѝ Фредерик Жолио-Кюри са също носители на Нобелова награда.

Биография

Ранни години

Родена е на 7 ноември 1867 г. във Варшава, като най-малкото от 5 деца в шляхтишкото семейство на Бронислава (с моминско име Богуска, герб Топур) и Владислав Склодовски, герб Доленга. Нейният дядо е учител, както и нейните родители. Баща ѝ преподава физика и математика – области, които по-късно Мария ще учи в университета. Майка ѝ страда от туберкулоза и умира, когато Мария е на 12 години. Две години по-рано, от тиф, умира и най-голямата ѝ сестра.

Майка ѝ е католичка, но баща ѝ е атеист. След смъртта на сестра си и майка си, Мария Склодовска става агностик. През 1884 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи като гувернантка.

Сорбоната

Мария се премества в Париж, където в периода 1891-94 г. изучава химия и физика в Парижкия университет (Сорбоната), като по-късно става първата жена преподавателка в това висше училище. В университета среща Пиер Кюри, също преподавател, и се омъжва за него. Двамата заедно изследват радиоактивните вещества, по-точно урановата руда уранинит, която притежавала свойството да бъде по-радиоактивна от урана, съдържащ се в нея.

До 1898 г. двамата вече имат логично обяснение: уранинитът съдържа минимално количество радиоактивен елемент, който е много по-радиоактивен от урана. От 1898 до 1902 г. двамата учени преработват 8 тона уранова руда и успяват да отделят само няколко грама от новия елемент радий (на латински: radius – „лъч“, защото е много лъчист, т. е. радиоактивен).

По-късно така е открит и полоният, наречен на родината на Мария Склодовска – Полша.

След трагичната смърт на съпруга ѝ през 1906 г., Мария поема неговата катедра в университета в Париж. През 1910 г. тя успява да отдели чист метален радий, а не само негови съединения, каквито резултати са били постигнати по-рано. Тя определя атомното тегло на радия [Ra] и мястото му в таблицата на химичните елементи. По този начин завършва 12-годишен цикъл на изследвания, който доказва, че радият действително е нов химичен елемент.

Нобелови награди

Заедно с Пиер Кюри и Анри Бекерел, Мария Кюри е наградена с Нобелова награда за физика през 1903 г., като по този начин става първата жена-носителка на престижната награда.

След 8 години, през 1911 г., тя получава Нобелова награда за химия

като награда за нейните заслуги за развитието на химията чрез откриването на елементите радий и полоний, чрез изолацията на радия и изучаването на същината и съединенията на този елемент.

Мария Кюри постъпва етично, като не патентова процеса на отделяне на радия, а оставя научната общност да го проучва. Тя е първият човек, който е награден с две Нобелови награди и е един от двамата Нобелови лауреати, на които са присъдени награди в две различни области на науката. Другият е Лайнъс Полинг.

Късни години

По време на Първата световна война, заедно с дъщеря си Ирен, Мария Кюри организира около 220 подвижни и стационарни рентгенови лаборатории за преглед на ранени войници, от чиято помощ са се възползвали над 3 милиона пациенти. Тя организира и курсове за рентгенолози и техници на рентгенова апаратура. Натрупаният опит обобщава в монографията „Радиология и война“ през 1920 г.

През 1923 г. пише биография на Пиер Кюри.

През 1921 г. заедно с дъщеря си отива в САЩ, за да събере средства за нови изследвания на радия. Връща се отново там през 1929 г.

Става членка на 85 научни дружества по целия свят и получава 20 почетни степени.

Деца

От брака си с Пиер Кюри има две дъщери.

  • Ирен Жолио-Кюри (1897-1956) – нейната голяма дъщеря, носителка на Нобелова награда за химия (химия) през 1935 г., година след смъртта на майка си.
  • Ев Кюри (1904-2007) – малката ѝ дъщеря, журналистка, писателка, пише книги за майка си.

Смърт

Когато вече е в напреднала възраст, Мария е разочарована от множеството лекари и производители на козметика, които използват радиоактивни вещества, без да вземат никакви предпазни мерки.

Мария Кюри умира на 4 юли 1934 г. в санаториума Санселемоз, близо до градовете Саланш и Паси, от левкемия, която по всяка вероятност е следствие от облъчването по време на изследванията с радиоактивни вещества. Тя не взима никакви предпазни мерки в работата си, понякога носи проби в джобовете си, дори носи на гърдите си ампула с радий като талисман. По това време все още не са добре известни вредните последици от радиацията при работа с радиоактивни изотопи.

Памет

През 1990-те образът на Мария Кюри стои на полските банкноти от 20 000 злоти.

2011 e обявена от Сейма (Полския парламент) на Република Полша за Година на Мария Склодовска-Кюри във връзка с честването на 100 години от получаването на Нобелова награда за химия.

На името на Мария Кюри са наречени няколко училища и професионални гимназии в България, включително:

източник: уикипедия