Манол Розов

Роден: 1878 г. в Бобища, Османска империя

Починал: 3 септември 1903 г. в Пожарско, Османска империя, на 25 г.

Националност: България

Манол Николов Розов е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография

Роден е в 1878 г. в костурското село Бобища, тогава в Османската империя, днес Верга, Гърция. Брат е на дееца на ВМОРО Михаил Розов.

Завършва Костурското българско третокласно училище, а след това учи в Солунската българска мъжка гимназия. В 1900 г. завършва Битолската българска класическа гимназия и влиза във ВМОРО.

При завръщането си от Гърция с товар оръжие заедно с Васил Чекаларов е заловен и затворен в Корча. След освобождението си от октомври 1902 г. е учител в Бобища. От пролетта на 1903 г. е в нелегалност и на Смилевския конгрес през пролетта на 1903 г. е избран за член на Костурското горско началство. През Илинденското въстание оглавява Бобишката чета и участва в превземането на паланките Невеска и Клисура. В края на август заедно с Иван Попов и Лазар Поптрайков е начело на отряда тръгнал към Леринско и Прилепско.

Загива на 3 септември 1903 г. на връх Сокол (Сокле) в планината Нидже над село Пожарско (днес Лутраки, Гърция).

Георги Константинов Бистрицки пише за него:

Манол Розов от с. Бобища, свършил курса на българската реална гимназия в гр. Солун, ръководител на Пополекол до въстанието, всецяло посветен на благото народно, геройски и славно умря в люто сражение с турските орди и не в родния си край, а по неволю, чак в Мориховските висоти при завоя на Черна.

Манол Розов в средата, вдясно Марко Иванов
Четата на Никола Андреев и Манол Розов (първи на втория ред).

източник: уикипедия