Леополд II (Белгия)

пълно име: Луи Филип Мари Виктор

роден: 9 април 1835 г. в Брюксел, Белгия

починал: 17 декември 1909 г. в Брюксел, Белгия, на 74 г.

националност: Белгия

предшественик: Леополд I

баща: Леополд I

майка: Луиза Бурбон-Орлеанска

Леополд II (на френски: Leopold II; пълно име Луи Филип Мари Виктор) е втори крал на белгийците.

Семейство

Леополд II наследява баща си Леополд I през 1865 и остава крал до смъртта си през 1909. Син е на Луиза Бурбон-Орлеанска, която е дъщеря на френския крал Луи Филип, и сестра на Клементина Бурбон-Орлеанска, майка на българския цар Фердинанд I. Сестрата на Леополд II, Шарлота Белгийска, е императрица на Мексико.

Титли

Херцог на Саксония, принц на Саксония-Кобург и Гота, херцог на Брабант, суверен на Свободната държава Конго, като извън Белгия той е известен като неин основател и едноличен собственик.

Още

Леополд II прави състояние от експлоатиране на богатството на Конго, първоначално чрез търговия със слонова кост, а след 1890 се възползва от голямото покачване на цената на каучука. Принуждавал е селата да запълват производствени квоти, като по негова заповед са рязани ръцете на тези, които не са произвеждали достатъчно продукция. Неговият режим е отговорен за смъртта на между 2 и 15 милиона души, по различни оценки. Това става един от най-големите скандали в началото на 20 век, след който той е принуден да предаде контрола над Конго на белгийското правителство.

източник: уикипедия