Леда Милева

родена: 5 февруари 1920 г. в София, Царство България

починала: 5 февруари 2013 г. в София, Република България, на 93 г.

националност: България

професия: редактор, писател, преводач, дипломат, депутат, администратор

жанр: поезия

награди:

съпруг: Николай Г. Попов (преводач)

деца: Емилия Димитрова; Боян Николаев

Леда Гео Милева е българска поетеса, преводачка, детска учителка, народен деятел на изкуството и културата, общественичка, дипломат. Тя е автор на стихове и пиеси за деца и на преводи от английски, руски и френски.

Биография

Леда Милева е родена на 5 февруари 1920 г. в София в семейството на поета Гео Милев.

Образование

Средното си образование получава през 1938 г. в Американския колеж в София. През 1940 г. завършва института за детски учителки в София. От 1938 до 1941 г. следва в Юридическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“.

Професионална дейност

След Втората световна война, от 1944 до 1951 г., е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио „София“. През 1951-1956 г. е редакторка в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“, а от 1956 до 1960 г. редактира списание „Дружинка“. Член е на Съюза на българските писатели от 1947 г. От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българска телевизия.

През 1960-1980 г. е заместник-председател и председател на българския ПЕН клуб. От 1970 до 1972 г. е заместник началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерство на външните работи. След това, до края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж. През 1979 г. ЮНЕСКО издава нейния стихове на френски език в серията „Представителни творби на световна литература“.

От 1979 до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература „Панорама“ и негов главен редактор от 1980 до 1991 г. Народен представител е в Осмото, Деветото Народно събрание и Седмото Велико Народно събрание.

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. Автор е на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия.

Почива на 5 февруари 2013 г. от рак на панкреаса.

Награди и отличия

Библиография

Основните книги на Леда Милева за деца са:

  • „Зайо на разходка“ (1946)
  • „Няма време“ (1949)
  • „Мустакатият Иванчо“ (1959)
  • „Влакче през града“ (1960)
  • „Пътечките на дъгата“ (1964)
  • „Цветни приказки“ (1969, IV преработено издание 1999)
  • „Когато куклите не спят“ (1973, пиеси)
  • „Черно фламинго“ (1978)
  • „Златоперко“ (1980, пиеси)
  • „Как идва денят“ (1982)
  • „Къде е хоботът на слона“ (1989)
  • „Приказка за трите лисички“ (1998)
  • „Карнавал в гората“ (2003, избрани стихове)

Повечето от нейните преводи са включени в 4-те антологии, съставени от нея и съпруга ѝ Николай Г. Попов (1918-1990):

  • „Американски поети“ (1970),
  • „Американски негърски поети“ (1975),
  • „Нощен дъжд. Съвременна английска поезия“ (1980),
  • „Африкански гласове“ (1987).

източник: уикипедия