Кръстьо Пишурка

роден: 1823 г. във Враца, Османска империя

починал: 6 януари 1875 г. в Лом, Османска империя, на 52 г.

националност: България

професия: учител, преводач, поет

жанр: стихотворение

съпруга: Ангелина Пишурка

деца: Виктория Пишуркова

Кръстьо Стоянов Пишурка е български учител, театрален деец, преводач, поет и народен будител.

Биография

Роден е във Враца през 1823 г. Получава добро образование и учителства в Лом. На 12 декември 1856 г. организира там второто театрално представление в България, (Сава Доброплодни в Шумен поставя първото 5 месеца по-рано) с постановката на преведената от него пиеса „Многострадална Геновева“. Другата пиеса, „Велизарий“, която подготвя, става причина да бъде арестуван от турските власти.

Освен тези 2 пиеси, Кръстьо Пишурка превежда редица творби от сръбски език. Автор е и на лична поезия, която публикува в периодичния печат и като самостоятелни книги, но „талантът му е съвсем скромен, стихотворенията са лишени от качества и са сред типичните стихоплетски изяви на просветителския (даскалски) тип поезия“.

На 23 април 1856 г. по инициатива на Кръстьо Пишурка в Лом е създадено българско читалище.

Библиография

Лично творчество
  • 1864 – „Сбор от български песни“
  • 1871 – „Куткудячка или разни морални стихове и приказки“
Преводи
  • 1857 – „Аделаида, алпийската пастирка“, Мармонтал
  • 1869 – „Опелото на Исуса Христа“ (пиеса)
  • 1870 – „Изпаднал търговец или смъртна жертва“ (пиеса)
  • 1870 – „Момина китка или книга за секого“, Мари Льопренс дьо Бомон (превод от френски език)
  • 1872 – „Рахилин плач“, К. Маринкович (превод от сръбски език)


източник: уикипедия