Константин Георгиев Попов

роден: 27 май 1884 г. в Казанлък, Княжество България

починал: 1954 г., на 69 г.

националност: България

професия: военен деец, журналист

Константин Георгиев Попов е български военен деец, журналист и поет. Автор е на безсмъртните стихове на най-истинската българска войнишка песен Велик е нашият войник.

Биография

Константин Георгиев Попов учи във военната гимназия, а през 1905 г. завършва Военното на Негово Величество Училище. След производството си минава в запаса и заминава да учи право в Русия.

През Първата световна война е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Участва в победоносните сражения на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия на Македонския фронт при Равна, Вина и Лясковик, Ботум, Дрин и Струга. През 1918 г. подпоручик Константин Георгиев е демобилизиран.

След войната се занимава с активна журналистическа дейност, работи като счетоводител и преводач в българските легации в Париж и Брюксел. В Париж живее в средата на руската интелигенция и продължава своята литературна деятелност (поезия, преводи).

През 1936 заминава за Чехословакия, където заема мястото на вице-консул на България до смяната на режима. Отказва да положи клетва на комунистическото правителство и е осъден на смърт. През 1949 г. бяга от Чехословакия и се заселва във Франция при дъщеря си Надежда и съпруга ѝ Борис Лоски.

Умира в Тур (Ендр и Луар) на 16 февруари 1954.


Наследство

През септември 1916 г. на позициите по склоновете на Галичица при Охридското езеро подпоручик Константин Георгиев пише безсмъртните стихове на най-истинската българска войнишка песен Велик е нашият войник, а преподавателят по музика редник Михаил Шекерджиев създава нейната мелодия.

източник: уикипедия