Кирил Вапорджиев

роден: 20 май 1906 г. в Габрово, Княжество България

починал: 20 октомври 1987 г., на 81 г.

националност: България

професия: музикант, музикален педагог

инструмент: виолончело

Кирил Стефанов Вапорджиев е български виолончелист и музикален педагог.

Биография

Роден е в Габрово на 20 май 1906 г. През 1928 г. е сред основателите на Академичния симфоничен оркестър. През 1933  г. завършва Държавната музикална академия, специалност виолончело при Иван Цибулка.

От 1935 г. започва сътрудничеството си с Радио София като изпълнител на солови рецитали и участник в различни камерни формации. На този изявен инструменталист принадлежи премиерата в ефира на Соната за виолончело и пиано от руския композитор Антон Рубинщайн, а вероятно това е и премиера за страната.

В периода 1939-1941 г., като водач на виолончелите в Царския симфоничен оркестър, Кирил Вапорджиев участва в три камерни състава на оркестъра.

  • Първият от тях е изключително рядко срещан ансамбъл, в който участват Антон Краутман (арфа), Васил Стефанов (цигулка) и Кирил Вапорджиев (чело). Всички пиеси, изпълнени от това трио на живо пред микрофона, са премиери за България.
  • Другата оригинална камерна формация, в която се изявява Вапорджиев заедно с още трима свои колеги, е Квартет от виолончели. В радиопрограмата отново звучат рядко изпълнявани пиеси и преработки, създадени специално за този вид еднороден ансамбъл.
  • Най-активна е дейността на Струнния квартет при Царския симфоничен оркестър, в който Кирил Вапорджиев отново музицира заедно с концертмайстора Васил Стефанов (цигулка), със Стефан Неделчев (цигулка) и Стефан Сугарев (виола). В репертоара на квартета доминират струнните квартети на Бетховен, но се изпълняват и творби от Бокерини, Хайдн, български автори.
    Удивително е сътрудничеството на този състав с Радио София – той представя институцията и зад граница – пред Радио Белград, Радио Загреб и Радио Любляна. За слушателите на трите балкански радиостанции четиримата музиканти изпълняват изцяло българска програма, включваща квартети от Любомир Пипков, Веселин Стоянов и Марин Големинов.

От 1948 до 1949 г. Кирил Вапорджиев специализира в Консерваторията в Прага.

В периода 1945-1971 г. е концертмайстор в Софийската филхармония.

Почива на 20 октомври 1987 г. Днес, за съжаление, в Златния фонд на БНР се пазят само няколко кратки изпълнения на този изявен български виолончелист.

източник: Музей за история на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров“