Юзеф Ротблат.

Роден: 4 ноември 1908 г. във Варшава, Руска империя (днес Полша)

Починал: 31 август 2005 г. в Лондон, Великобритания, на 96 г.

Националност: Полша

Професия: физик, общественик

Образование:

Научна дейност:

Област: физика

Награди: Нобелова награда за мир (1995)

Сър Юзеф (Джоузеф) Ротблат (на полски: Józef Rotblat; на английски: Joseph Rotblat) е полско-британски физик и общественик от еврейски произход. Заедно с Пъгуошките конференции за наука и световни проблеми, той е Нобелов лауреат за мир за 1995 за усилията им да намалят ролята на ядрените оръжия в международната политика и в дългосрочен план – да се постигне пълно ядрено разоръжаване. Носител на Ордена на Британската империя (1965).

Биография

Роден е на 4 ноември 1908 г. във Варшава, тогава в пределите на Руската империя, като пето дете в еврейското семейство на София (с моминско име Крайтман) и Зигмунт Ротблат. През 1932 г. завършва физика във Варшавския свободен университет.

През 1937 се жени за Тола Грин, а на следващата година защитава докторантура по физика във Варшавския университет. Началото на Втората световна война го заварва в Англия и той прекарва по-голямата част от живота си там.

Снимка на Юзеф Ротблат от 1944 г.

Един от участниците в проекта Манхатън, след края на войната Ротблат се оттегля от него и развива активна обществена дейност като един от основателите на Пъгуошките конференции. Той е дългогодишен генерален секретар (1957-1973) и председател (1988-1997) на организацията. През 1995 Юзеф Ротблат и Пъгуошките конференции получават Нобелова награда за мир „за техните усилия да намалят ролята на ядрените оръжия в международната политика и в дългосрочен план – да се постигне пълно ядрено разоръжаване“.

Умира на 31 август 2005 г. в Лондон на 96-годишна възраст.

източник: уикипедия