Жозеф Мари Жакард

роден: 7 юли 1752 г. в Лион, Франция

починал: 7 август 1834 г. на 82 г.

националност: Франция

професия: инженер

известен със: Стан на Жакард

Жозеф Мари Жакард (на френски: Joseph Marie Jacquard, фамилията се произнася Жакар) е френски тъкач и търговец, изобретател, дал силен тласък на технологичната революция в текстилната промишленост.

Биография

В началото Жакард е просто тъкач и търговец, но решава да направи машина, с която да произвежда по-бързо и по-качествено платове. Идеята за стана, така наречения „стан на Жакард“ се ражда още през 1790 г., но първата му машина е готова едва през 1801 г. Тогава той за първи път демонстрира машината. Няколко години по-късно, вече усъвършенстван, той представя стан, който може да се програмира, за да се постигнат различни шарки.

Тъй като не патентова машината, Жакард получава доживотна пенсия от френското правителство и редица други награди, но същевременно печели и доста врагове в текстилната промишленост. Тъкачите на коприна в Лион, например, изгарят почти всичките му машини и нападат лично Жакард за това, че се опитва да ги лиши от прехрана. Според легендата, работниците блокирали тъкачните станове с дървените си обувки, наречени „сабо“, откъдето идва и думата „саботаж“. По-късно обаче предимствата на тъкачния стан на Жакард са оценени и през 1812 г. във Франция вече работят около 11000 машини.

Днес жакард се нарича текстилът, изтъкан на механичния стан, изобретен от Жозеф Мари Жакард.

източник: уикипедия