Йонас Басанавичус

роден: 23 ноември 1851 г. в Ожкабаляй, Литва

починал: 16 февруари 1927 г. във Вилнюс, Литва, на 75 г.

погребан във: Вилнюс, Литва

националност: Литва

професия: общественик

образование:

научна дейност в област: Етнография, история

Йо́нас Басана́вичус (литовски: Jonas Basanavičius, руски и български: Иван Басанович) е литовски лекар, учен, политик, деец на литовското национално възраждане, български общественик. Основател на вестник „Аушра“ (Aušra, „Зора“), забранен в царска Русия, един от инициаторите и председател на конгреса на литовците, Великия Вилнюски сейм, по време на първата руска революция (1905). Създател и председател на Литовското научно дружество (1907), редактор на изданието му „Lietuvių tauta“ („Литовската нация“). След Октомврийската революция, като член на Съвета на Литва, подписал Акта за независимостта на страната, 16 февруари 1918.

Биография

Завършил историко-филологическия и медицинския факултет на Московския университет. Работил като лекар в Литва, а от 1878 до 1882 г. – като главен лекар на болницата в Лом (тогава Лом-Паланка), България. От 1882 до 1884 г. специализирал медицина в Прага и Виена. Завърнал се в България в 1884, работил в Елена, Лом и Варна. Участвал в българския политически живот като член на Варненския градски съвет и на Демократическата партия във Варна, участвал в конгресите на партията в 1903 г. (София) и 1905 г. От 1902 г. е действителен член на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките (Одрин и Цариград). Публикувал в българския печат.

В 1905 г. се завърнал в Литва, където изиграл важна роля в националното възраждане, довело до обявяването на независимостта на страната в 1918 г. Публикувал над 40 труда по литовска история, култура, фолклористика, филология.

В негова чест е наречена улица във Варна („Д-р Иван Басанович“).

източник: уикипедия