Джон Лорд

роден: 9 юни 1941 г. в Лестър, Англия

починал: 16 юли 2012 г. в Лондон, Англия, на 71 г.

националност: Англия

професия: пианист, композитор

стилове: хард рок, хеви метъл, блус рок, джаз, класическа музика

инструменти: пиано

активни години: 1956-2012 г.

създател на: Дийп Пърпъл

Джон Дъглас Лорд (на английски: Jon Douglas Lord) е английски пианист и композитор, творил в областта на хард рок музиката. Основател е на групата Deep Purple. Бил е член и на Whitesnake, „Пейс, Аштън и Лорд”, „Артуудс” и „Флауър Пот Мен”.

Биография

Джон Дъглас Лорд е роден на 9 юни 1941 г. в Лестър. Заедно с Ричи Блекмор и Ник Симпър основава състава Roundabout, който малко по-късно прераства в „Дийп Пърпъл“.

Заради мрачната му визия с провисналите дълги мустаци и заради уникалното му умение да придава космически обем на музиката, го наричат Негово Сиво Величество.

Умира от белодробна емболия на 16 юли 2012 г. в частната лондонска болница „Лондонска клиника” след дълга борба с рак на панкреаса.

Професионална кариера

Професионалната му кариера започва през 1960 г. в джаз-групата „Бил Аштън комбо”. Лорд е единственият клавирист на „Дийп Пърпъл” от създаването на групата до 2002 г. През периода 1978-1984 г. свири в „Уайтснейк”.

След като напуска окончателно „Дийп Пърпъл”, той се посвещава предимно на класическата музика.

Лорд е съавтор и композитор на най-добрите песни на „Дийп Пърпъл”, но още тогава си проличава интересът му към класическата и камерна музика. Това за първи път изпъква още през 1969-1970 г., когато пише най-голямото си произведение: албума Concerto For Group and Orchestra, в което обединява класическата музика с рока.

Албумът Deep Purple’69 е върхът в неговата кариера в Дийп Пърпъл. Джон е малко по-голям от останалите членове на групата и до тогава никой не оспорва лидерството му. След него и особено след Concerto for Group and Orchestra обаче сприхавият, но гениален Ричи Блекмор решава, че Джон води групата в грешна посока и започва втвърдяването на звука на Deep Purple, което ще даде началото на хеви метъла (за чието бащинство спорят още Led Zeppelin и Black Sabbath).

В резултат на конфликта между Лорд, Блекмор и присъединилият се през 1970 г. вокалист Ian Gillan се раждат най-великите музикални диалози, правени в музиката. Child In Time – най-известната и обичана песен на Пърпъл, е резултат именно от този конфликт.

Година по-късно Блекмор се налага и Джон минава на заден план. И така докато самият Блекмор бива изгонен от Пърпъл, а на китарата го сменя талантливият, но напълно пристрастен към хероина Томи Болин. На един от концертите ръката му се схваща, а на клавишните Джон Лорд изпълнява солата на китарата, без никой от публиката да разбере, че групата е без китарист.

От 1977 до 1983 г. свири в Whitesnake, преди отново да се присъедини към възкръсналия Deep Purple през 1984 г.

Албуми

С Deep Purple Джон Лорд има 25 албума, записани между 1968 и 1999 г. От 1971 до 2011 г. записва и 13 самостоятелни албума.

През 2010 излиза последният му солов албум с класическа музика, който носи името „To Notice Such Things”.

Има и още редица записи, както и концерти, издадени на DVD с други формации.

В България

Джон Лорд е гостувал 3 пъти пред българска публика – на първия концерт на Deep Purple в Зимния дворец в София през 1998 година, в Античния театър в Пловдив през 2008 г. и в НДК през октомври 2010 г. В Пловдив Лорд изпълни цялото Concerto for Group And Orchestra заедно с Пловдивската филхармония, а в София добави към Кончертото и дълга поредица от най-големите хитове на Пърпъл.

При последните две гостувания на Пърпъл – в зала „Фестивална“ и в Каварна, Джон Лорд не дойде. Заради напредналата си възраст той отказваше турнетата и бе сменян от Дон Еъри.

източник: уикипедия