Джон Драйдън

роден: 9 август (19 август) 1631 г. в Трапстън, Англия

починал: 1 май (12 май) 1700 г. в Лондон, Англия, на 68 г.

погребан в: Уестминстърско абатство, Великобритания

националност: Великобритания

професия: поет

образование: Тринити Колидж

религия: Католическа църква

Джон Драйдън (на английски: John Dryden) е влиятелен английски поет, литературен критик, преводач и драматург, който доминирал литературния живот на Реставрацията в Англия до такава степен, че периодът станал познат в литературните среди като Епохата на Драйдън.

Репутация и влияние

Драйдън е доминираща литературна фигура с огромно влияние през неговата епоха. Той налага героичния куплет като стандартна метрика в английската поезия, като пише успешно сатири, религиозни фрагменти, басни, епиграми, похвали, пролози и драматургични творби в този вид стих; той също въвел александрийския и триплета като форма. Най-влиятелният поет на 18 век, Александър Поуп е силно повлиян от Драйдън и често заема от него; други автори са повлияни едновременно от Драйдън и Поуп.


Поетически стил

Това, което Драйдън постига в своята поезия, не е емоционалното вълнение, което ние познаваме от романтичните поети през ранния 19 век, нито интелектуалните заплетености, сложности на метафизичните поети. Неговите теми са често фактологични и той се е стремял към излагане на своите мисли в най-прецизен и концентриран възможен начин.

Макар че използва поетически структури като героическата станца и героическите куплети, той се опитва да постигне ритъм на речта. Все пак той знае, че различните теми и „предмети на говоренето“ се нуждаят от различни разновидности на стиха и в неговото въведение към Religio Laici той пише:

…изразите на една поема, създадени, начертани единствено за инструктиране, трябва да бъдат прости и естествени, но в същото време магически… Флоралността, приповдигнатостта и фигуративността са за страстите, тъй като (те) са създадени в душата, чрез показване на обектите в техните истински пропорции… Човекът трябва да бъде отвеждан в страстта, но убеждаван в истината.


Цитати от Джон Драйдън

  • Колкото по-скоро започнеш да се отнасяш към сина си като към мъж, толкова по-скоро той ще стане такъв.
  • Любовта смята часовете за месеци, а дните за години; и всяко малко отсъствие е вечност.
  • Опитал съм се да накарам Вергилий да заговори на такъв английски, какъвто той сам би говорил, ако се беше родил в Англия и то в настоящия век (Драйдън за превода си на Енеида)
  • Пази се от яростта на търпеливия човек.
  • Побеждават онези, които вярват, че ще победят.

източник: уикипедия