Йоханес Йенсен.

роден: 20 януари 1873 г. във Фарсьо, Дания

починал: 25 ноември 1950 г. в Копенхаген, Дания, на 77 г.

националност: Дания

професия: писател, поет

образование: Копенхагенски университет

литература:

Йоханес Вилхелм Йенсен (на датски: Johannes Vilhelm Jensen) е датски писател, поет и есеист, лауреат на Нобелова награда за литература за 1944 г. Неговият исторически роман „Падането на краля“ (1900 – 1901) и досега остава един от най-мащабните образци на жанра в датската литература.

Биография

Йенсен е роден във Фаршо, Северна Дания. Той е син на ветеринарен хирург. Докато учи медицина в университета в Копенхаген, пише, за да финансира обучението си. Следва 3 години, след което решава да се посвети изцяло на литературата. Първото му произведение е сборника с разкази „Himmerland Stories”.

През 1900 – 1901 г. пише най-известната си книга, „Kongens Fald”. Тя е исторически роман, базиран на историята на крал Кристиан II, който управлява земите на Дания, Норвегия и Швеция между 1513 и 1523 г. Пише още поезия и философия на еволюцията. Известен е сборникът му със строфи „Digte 1906”.

Подобно на своя сънародник Ханс Кристиан Андерсен Йенсен пътувал много. Сред авторите, повлияли неговото творчество особено силно, е Уолт Уитман. В по-късен етап от своята кариера Йенсен публикува и трудове в сферата на биологията и зоологията, като се опитва да затвърди част от идеите на Чарлз Дарвин.


Цитати от Йоханес Йенсен

  • За половин век в сферата на литературата, аз се опитвам да въведа в нея философията на еволюцията и да накарам моите читатели да мислят от гледна точка именно на еволюцията.
  • Дълбокият анализ на проблемите на еволюцията е в основата на моята проза.
  • В продължение на много години се занимавах с журналистика, писах статии и хроники за ежедневници, без да се присъединя към персонала на нито един вестник.
  • Знанието в сферата на природните науки, които аз получих в хода на изследванията си в  сферата на медицината, ботаниката, зоологията, физиката и химията, беше решаващ фактор за определянето на тенденциите в моята литературна работа.

източник: уикипедия