Йохан Кристиан Бах

Роден: 5 септември 1735 г. в Лайпциг, Саксония

Починал: 1 януари 1782 г. в Лондон, Великобритания, на 46 г.

Националност: Германия

Професия: композитор, музикант

Баща: Йохан Себастиан Бах

Майка: Ана Магдалена Бах

Йохан Кристиан Бах (на немски: Johann Christian Bach) е музикант и композитор от епохата Класицизъм, единадесетият и най-малък син на Йохан Себастиан Бах. Той бил наричан „Лондонският Бах“ или „Английският Бах“, тъй като прекарал значителна част от живота си там. Той бил запомнен с това, че е имал голямо влияние върху стила на Моцарт.

Кратка биография

Йохан Кристиан Бах е син на Йохан Себастиан Бах и Ана Магдалена Бах, роден на 5 септември 1735 г. в Лайпциг, Германия. Неговият баща бил вече 50-годишен по време на раждането му, което може да обясни и големите разлики между музикалните стилове на двамата. Въпреки това, той получил музикалното си образование от баща си до момента на неговата смърт, когато бил на 15 години.

Кариерата на Йохан Кристиан започнала обещаващо, първоначално композирайки и изпълнявайки с известния изпълнител на виола да гамба Карл Фридрих Абел (Carl Friedrich Abel). Той композирал кантати, камерна музика, клавирни и оркестрови творби, опери и симфонии.

За дълго композиторът живял в Италия, от началото на 1756, първоначално учейки при Падре Мартини (Padre Martini) в Болоня, а по-късно при Джовани Батиста Самартини (Giovanni Battista Sammartini). Той започнал, като органист в Миланската катедрала през 1760. По това време преминал от изповядването на лутеранство към католицизъм.

През 1762 Бах пътува за Лондон за премиерата на своя опера в Кралският театър, поставяйки Orione на 19 февруари 1763. Това му спечелило репутация в Англия, поради което той бил нает като музикален учител от кралица Шарлота.

През 1766 среща сопраното Сесилия Граси (Cecilia Grassi) и не след дълго се жени за нея. Въпреки, че тя била с 11 години по-млада, те нямали деца.

Йохан Кристиан Бах умира в Лондон навръх Нова година през 1782.

източник: уикипедия