Йоахим фон Рибентроп

роден: 30 април 1893 г. във ВезелГерманска империя

починал: 16 октомври 1946 г. в Нюрнберг, Германия, на 53 г.

националност: Германия

професия: политик

мандат като райхсминистър на външните работи: 4 февруари 1938 г. – 30 април 1945 г.

политическа парти: НСДАП

години военна служба: 1914 – 1918

преданост: Германска империя

род войски: Германска имперска армия

военно звание: старши лейтенант

войни / битки: Първа световна война

семейство:

  • съпруга: Ана Хенкел
  • деца: 5 деца

Йоахим Улрих Фридрих Вили Фон Рибентроп (на немски: Ulrich Friedrich Wilhelm Joachim von Ribbentrop) е външен министър на Третия райх, съветник на Адолф Хитлер по външната политика.

Биография

Учи в Касел и Мец, живее известно време в Лондон, а през 1910 г. започва да изучава банково дело в Канада. В северноамериканската страна Йоахим Рибентроп работи в железопътното строителство, а също и във фирма за внос на вина в Отава.

Младият Йоахим Рибентроп обаче живо се интересува от съдбата на Германия. Това се доказва от факта, че в началото на Първата световна война се завръща и се записва като доброволец в германската армия. Награден е с „Железен кръст“ I-ва и II-ра степен. Но също така по време на войната е изправен пред военен съд по обвинение в дезертьорство. Рибентроп обаче е оправдан и в края на 1918 г. е изпратен в Комисията по подготовка на мирната конференция.

Между Първата и Втората световна война Йоахим се издига в германското общество. Неговата търговска дейност е успешна и той укрепва финансовото си положение, а след като е осиновен от своята леля, получава и благородническата титла „фон“. В същото време се изявява и като противник на комунистическата идеология, насочвайки усилията си към укрепване на връзките между буржоазните партии и националсоциалистите.

Тази му дейност го сближава с идеите на националсоциалистическата партия. Постепенно Рибентроп усилва влиянието си в германските политически кръгове. Именно той има голям принос и за положителното решение на президента фон Хинденбург за назначаването на Хитлер за канцлер.

Така в началото на 30-те години на ХХ-век, Рибентроп става част от Националсоциалистическата германска работническа партия. От ноември 1933 г. Рибентроп е депутат в Райхстага на град Потсдам и в същото време се занимава активно с външна политика. Всъщност именно външнополитическата дейност на Рибентроп от средата на 30-те години е неговото основно амплоа. Той става посланик в Англия и усилията му са насочени към спечелване на английска подкрепа за германските външнополитически искания. На 25 ноември 1936 г. Рибентроп подписва Антикоминтерновския пакт с Япония.

От 4 февруари 1938 г. Рибентроп е вече министър на външните работи. В тази си роля вече той подписва т. нар. „Стоманен пакт“ между Германия и Италия, а също и слага подписа си под Пакта за ненападение между Германия и СССР на 23 август 1939 г. и Договора за дружба и граници, обезпечаващ неутралитета на СССР по отношение на германски военни действия срещу други страни. От страна на Съветския съюз Пактът Рибентроп-Молотов е подписан от народния комисар на външните работи Вячеслав Молотов. Трябва да се отбележи, че Министерството на външните работи, ръководено от Рибентроп, играе роля за интернирането на еврейско население в лагери.

На 14 юни 1945 г. Рибентроп е арестуван и по-късно изправен пред Нюрнбергския военен трибунал. Признат за виновен и по четирите точки на обвинението, Рибентроп е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 16 октомври 1946 г.

Последните му думи на ешафода са: „Желая дружба между Изтока и Запада“.

източник: уикипедия