Жан-Батист Люли

роден: 28 ноември 1632 г. във Флоренция, Италия

починал: 22 март 1687 г. в Париж, Франция, на 54 г.

националност: Франция

професия: композитор

направление: барок

Жан-Батист Люли (на френски: Jean-Baptiste Lully, на италиански: Giovanni Battista Lulli) е френски композитор от италиански произход от епохата на Барока, дворцов композитор на крал Луи XIV. Счита се за основоположник на френската опера. Създава „Психея“, „Артемида“ и др.

Биография

Син на италиански мелничар, Люли получава първите си уроци по музика от монах францисканец. През 1646 г. заминава за Париж, където става учител по италиански на племенницата на краля Ан Мари Луиз д’Орлеан.

Ан Мари изпада в немилост през 1652 г. и след нейното заминаване Люли е принуден да търси ново поприще в двора. Бързо печели доверието на краля и още през 1653 г. бива назначен за кралски композитор на инструментална музика (Compositeur de la musique instrumentale).

През периода 1664-1671 г. работи съвместно с Молиер. През 1672 г. създава първата си опера, която жъне успех сред публиката. Постепенно се налага като основоположник на френската класическа опера. Произведенията му се радват на голяма популярност.

На 8 януари 1687 г. Люли дирижира Te Deum пред крал Луи ХІV. За да отмерва музикалния ритъм, той използва жезъл, с който удря по пода. Поради невнимание обаче, премазва един от пръстите на крака си, който се инфектира. На 22 март 1687 г. почива от гангрена.

източник: уикипедия