Ярослав Хашек.

роден: 30 април 1883 г. в Прага, Австро-Унгария

починал: 3 януари 1923 г. в Липнице, Чехословакия, на 39 г.

националност: Чехия

професия: писател

литература:

семейство:

  • съпруга: Ярмила Хашкова

Ярослав Хашек (на чешки: Jaroslav Hašek) е чешки писател. Автор е на много произведения – художествени и публицистични.

Най-известната му творба е сатиричният роман „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“, в който главен герой е мобилизираният в Първата световна война Йозеф Швейк.

Биография

Роден е в Прага в семейството на беден учител. За участие в политическа демонстрация е изключен от гимназията. От 1903 г. се отдава изцяло на литературна дейност. Като юноша обича много да пътува и за няколко години обикаля Австро-Унгария (Словакия, Унгария, Галиция, Южна Полша), Балканския полуостров (през 1903 г. няколко седмици пребивава в България и написва фейлетон за пътуването си от Никопол до Русе), Венеция, Бавария.

През 1906 се присъединява към анархисткото движение. Води редовни лекции пред група работници и през 1907 става редактор на анархисткото списание „Комуна“.

До началото на Първата световна война Хашек написва над 1000 разказа. През войната е мобилизиран в Австро-унгарска армия, но през 1915 преминава фронтовата линия и се предава на руснаците. През 1918 г. постъпва в Червената армия, става член на ВКП (б).

В годините на Гражданската война редактира чешки, немски и унгарски списания. В края на 20-те години, поканен от чехословашка делегация, се връща в родината си. През 1921 г. започва да публикува своето най-значимо произведение „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Оригиналното издание на романа е богато илюстровано от чешкия график Йозеф Лада. С тези илюстрации Лада става световноизвестен. От романа излизат четири части, но той остава недовършен. На български е преведен великолепно от големия славист проф. Светомир Иванчев.


Цитати от Ярослав Хашек

  • На света има и непризнати, скромни герои, неизвоювали си Наполеоновата слава.
  • Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт.
  • Скромността украсява мъжа, но истинският мъж не носи украшения.

източник: уикипедия