Джеймс Матю Бари

роден: 9 май 1860 г. в Киримюър, Шотландия

починал: 19 юни 1937 г. в Лондон, Великобритания, на 77 г.

националност: Шотландия

професия: писател, журналист

жанр: роман, пиеса

известни творби: „Питър Пан“ (1904)

съпруга: Мери Ансел (брак 1894-1909)

Сър Джеймс Матю Бари (на английски: James Matthew Barrie) е шотландски писател, журналист и драматург, автор на пиесата, прераснала в прочутата детска книга „Питър Пан“ (1904).

Биография

Роден е в шотландското градче Киримюър, син на тъкачи. Получава строго домашно възпитание. Когато е шестгодишен, преживява трагично смъртта на брат си, потопила майка му в дълбока скръб. Дълго след това копнее да се върне в щастливото време, когато брат му е бил жив.

След като завършва Единбургския университет, Бари се установява в Англия. Работи като журналист, започва да пише и художествена проза.

Първият му успешен роман – Идилии – е публикуван, когато писателят е на 28 години, и е посветен на живота му в шотландската провинция. Славата и парите идват няколко години по-късно с драматизацията на Малкият свещеник (1891 г.).

Бари е автор на 35 пиеси, някои от които (например Възхитителният Крайтън – 1902 г.) са социални сатири. Питър Пан (1904 г.) е поставена, когато авторът е на 44 години, и се основава на приказките, които Бари измисля за петте момчета на своите приятели Артър и Силвия Луелин Дейвис. Това е приказна феерия, апология на вечното детство, в която се преплитат фантазия и приключения. Питър Пан отказва да порасне и се превръща в приказен герой.

В живота си Бари преживява няколко големи трагедии. Бездетният му брак с актрисата Мери Ансел се разпада, двамата му приятели семейство Дейвис загиват. Той се грижи за петте им деца, но по-късно две от момчетата са убити.

източник: уикипедия