Якоб Грим.

роден: 4 януари 1785 г. в Ханау, Хесен-Касел

починал: 20 септември 1863 г. в Берлин, Прусия, на 78 г.

националност: Германия

професия: преподавател, писател германист

образование: Марбургски университет

научна дейност:

литература:

 • жанр: приказки

Якоб Лудвиг Карл Грим (на немски: Jacob Ludwig Karl Grimm) е германски писател германист, филолог, юрист и митолог. През XIX век заедно с брат си Вилхелм Грим публикуват сбирки с немски приказки, които са популярни и днес (Братя Грим).

Биография и творчество

Якоб Грим е роден в Ханау, близо до Франкфурт на Майн, завършва гимназията Фридрихгимназиум в Касел и преподава в Марбургския университет.

През 1819 г. издава първия том на „Немската граматика“.

През 1837 г. крал Ернест Аугустус I Хановерски го уволнява, заедно с още 6 професори, от университета в Гьотинген поради протест срещу новата конституция.


Приказки

Приказките на братя Грим са известни в целия свят. Те са превеждани многократно и на български език. Якоб (1785-1863) и Вилхелм (1786-1859) Грим са немски учени, които живеят във време, когато Германия е разпокъсана на много малки държавици. Те се занимавали с историята на немския език и изучавали немската литература.

Най-значителното им научно и творческо дело са събраните от всички краища на страната приказки, които те преразказвали и публикували в сборниците „Детски и семейни приказки“ и „Немски предания“. Тяхната цел била да покажат, че жителите на всички малки държавици в голямата Германия принадлежат към един народ.

И наистина, героите в тези народни творби са крале и принцове, селяни и занаятчии, рибари и мелничари, животни и растения, които битуват във фолклора на всички области в страната. Приказките на Братя Грим възпитават в трудолюбие, честност, доброта. В тях винаги побеждават доброто и разумът. Надеждата, че бъдещето ще донесе радост и щастие осмисля живота на героите, прави ги устойчиви в борбата със злото, глупостта, мързела, страхливостта.


Немски речник

Братята Грим започват съставянето на най-големия речник на немския език — Deutsches Wörterbuch (DWB). След смъртта на Вилхелм Грим (когато речникът е до буквата D) Якоб работи върху разширяването на речника, като в момента на своята смърт е подготвял статия. Речникът е издаден едва през 1960 г. в пълния му състав от 33 тома.


Цитати от Якоб Грим

 • Колко често, когато всичко е наред, започваме да копнеем за нещо ново!
 • Аз съм Смъртта и пред мен всички са равни.
 • Кожа, бяла като сняг, устни, червени като кръв и коса, черна като абанос.
 • Любовта е като смъртта. Винаги ни достига, но при всеки е по уникален начин, по различно време. Понякога може да бъде избегната, но никога излъгана или забравена.
 • Истинският поет е щастлив навсякъде, стига да му бъде позволено да гледа листата и тревата, изгрева и залеза.
 • Така е с гордите и глупави хора – мислят, че са нещо повече от другите и не искат да приемат съвети.
 • Този, който казва „А”, трябва да каже и „Б”. Съгласил ли си се на нещо веднъж, се съгласяваш и втори път.
 • Този, който не се страхува от дявола, може да спечели целя свят.
 • Добрият Бог създаде всички животни и вълка, за да бъде неговото вярно куче.
 • Едно перце не ми стига. Искам цялата птица.

източник: уикипедия