Иван Балсамаджиев.

роден: 19 февруари 1953 г. в Троян, Народна република България

починал: 3 април 2010 г. в София, България, на 57 г.

погребан на: Централни софийски гробища, София, България

националност: България

професия: актьор, певец

образование: Национална академия за театрално и филмово изкуство

семейство:

  • деца: Ангелин Балсамаджиев (режисьор)

Иван Илиев Балсамаджиев е български актьор и певец.

Биография

Иван Балсамаджиев е роден в Троян на 19 февруари 1953 г. Баща му, Илия Балсамаджиев, е бил актьор и кинооператор. Майка му Ангелина е работила като монтажистка в Киноцентъра, а после в студия “Екран“. Родителите се развеждат, когато Иван е още дете. Отгледан е бедно, от майка си.

Oт 7-годишен се занимава с йога, в юношеските си години печели медали от републикански шампионати по гимнастика и скокове във вода.

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1977 г. в класа на проф. Енчо Ковачев. След това работи до 1979 г. във Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“. Между 1979 и 1985 се установява на работа в Драматичния театър в Перник „Боян Дановски“. От 1985 до 1991 г. е в трупата на столичния „Сълза и смях“, където участва в повечето от постановките на театъра. Ролите му на сцената са над 70.

Впоследствие става водещ на редица телевизионни предавания като „Ежко Бежко“, първия тв театър за деца, „Неделен експрес“, „Час по всичко“, „Вариант-М“, „Фолк шанс“, „С бъклица и дрян“. Издава и книга, озаглавена „Борбата със Злото в мен“ през 1999 г.

Пял е и в две опери – „Светулка“ и „Концерт за смях, видео и симфоничен оркестър“ от Виктор Чучков.

Издава и автобиографична книга, озаглавена „Борбата със Злото в мен“ през 1999 г. Издавал е и списание по астрология

Бил е женен за Десанка Павлович, филолог (българска филология) и дъщеря на сръбския режисьор Жарко Павлович. Синът им Ангелин Балсамаджиев завършва маркетинг в УНСС и след това режисура в НАТФИЗ. Поставил е 6 пиеси, в три от които главните роли е поверил на баща си.

През 2005 г. Иван Балсамаджиев разбира, че е болен от рак на стомаха. Умира на 57-годишна възраст в София, на 3 април 2010 г.


Театрални роли

Иван Балсамаджиев е създал около 80 роли в театъра и 15 в киното. Сред постановките, в които е участвал, са “Напразни усилия на любовта” от Шекспир, “Опит за летене” от Радичков, “Тартюф” от Молиер, “Онова нещо” от Христо Бойчев, “Фантазьорите” (американски мюзикъл) и много други.


ТВ театър

  • „Гледна точка“ (1977) (Василий Шукшин)
  • „Пътник без багаж“ (1977) (Жак Ануи)


Филмография

Албуми

  • Съдбата ни е песен – съвместен албум с Искра Радева и Маргарита Хранова (2001)