Иван Балсамаджиев

роден: 19 февруари 1953 г. в Троян, България

починал: 3 април 2010 г. в София, България, на 57 г.

националност: България

професия: актьор, певец

Иван Илиев Балсамаджиев е български актьор и певец.

Биография

Иван Балсамаджиев е роден в Троян на 19 февруари 1953 г. Баща му, Илия Балсамаджиев, е бил актьор и кинооператор. Майка му Ангелина е работила като монтажистка в Киноцентъра, а после в студия “Екран“. Родителите се развеждат, когато Иван е още дете. Отгледан е бедно, от майка си.

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1977 г. в класа на проф. Енчо Ковачев. След това работи до 1979 г. във Видинския драматичен театър. Между 1979 и 1985 се установява на работа в Драматичен театър в Перник. След това работи в театър „Сълза и смях“ до 1991 г.

Впоследствие става водещ на редица телевизионни предавания като Неделен експрес, Час по всичко, Вариант-М, Фолк шанс, С бъклица и дрян.

Пял е и в две опери – „Светулка“ и „Концерт за смях, видео и симфоничен оркестър“ от Виктор Чучков.

Издава и автобиографична книга, озаглавена „Борбата със Злото в мен“ през 1999 г. Издавал е и списание по астрология

Бил е женен за Десанка Павлович, филолог (българска филология) и дъщеря на сръбския режисьор Жарко Павлович. Двамата имат един син – режисьорът Ангелин Балсамаджиев.

През 2005 г. Иван Балсамаджиев разбира, че е болен от рак на стомаха. Умира на 57-годишна възраст в София, на 3 април 2010 г.

Театрални роли

Иван Балсамаджиев е създал около 80 роли в театъра и 15 в киното. Сред постановките, в които е участвал, са “Напразни усилия на любовта” от Шекспир, “Опит за летене” от Радичков, “Тартюф” от Молиер, “Онова нещо” от Христо Бойчев, “Фантазьорите” (американски мюзикъл) и много други.

ТВ театър

  • „Гледна точка“ (1977) (Василий Шукшин)
  • „Пътник без багаж“ (1977) (Жак Ануи)

Филмография

Албуми

  • Съдбата ни е песен – съвместен албум с Искра Радева и Маргарита Хранова (2001)