Ито Хиробуми

Роден: 16 октомври 1841 г. в Хаги, Япония

Починал: 26 октомври 1909 г. в Харбин, Китай, на 68 г.

Националност: Япония

Професия: политик

Известен с: първи министър-председател на Япония

Принц Ито Хиробуми (на японски 伊藤 博文) е японски политик, първият министър-председател на Япония. Един от основоположниците на съвременна Япония, той играе важна роля при създаването на Конституцията Мейджи и на японския парламент.

Биография

Осиновен син на самурай, самият Ито Хиробуми става самурай през 1863, но след като посещава Англия през същата година, той се убеждава в необходимостта от модернизация на Япония по западен модел.

След Реставрацията Мейджи Ито заема различни постове в правителството, като през 1878 става вътрешен министър, а от 1881 фактически е начело на кабинета. Привърженик на конституционното управление, Ито основава една от първите политически партии в страната, Рикенсейюкай. През 1885 той създава Министерски съвет по европейски модел и става първият министър-председател. На този пост той сключва Тяндзинската конвенция с Китай.

През 1888 Ито Хиробуми се оттегля от поста министър-председател, но остава начело на Тайния съвет и ръководи подготовката на Конституцията Мейджи, приета през 1889. Отново начело на правителството през 1892-1896, той подкрепя Китайско-японската война и през 1895 участва в сключването на Договора от Шимоносеки, заедно със своя външен министър Муцу Мунемицу.

След войната оглавява партията Сейюкай, противопоставяща се на Ямагата Аритомо.

Отново министър-председател през 1898-1899 и 1900-1901, Ито Хиробуми се опитва да постигне споразумение с Русия, преди да бъде отстранен от поста от по-милитаристично настроени политици. Въпреки това той запазва влиянието си и при следващите правителства.

През 1906, след Руско-японската война и окупацията на Корея, Ито Хиробуми е назначен за генерал-губернатор. Той принуждава крал Годжон да абдикира в полза на сина си Сунджон и прокарва Японско-корейската конвенция от 1907, която дава на Япония значителен контрол върху вътрешните работи на Корея. Въпреки че напуска поста на генерал-губернатор, през 1909 Ито е убит в Харбин от корейския националист Ан Чун-гун. Смъртта му е използвана като повод за пълното анексиране на Корея от Япония през 1910.

източник: уикипедия