Иржи Прошек.

роден: 25 декември 1847 г. в Бероун, Австрийска империя

починал: 1905 г. в София, България, на 57 г.

погребан в: Централни софийски католически гробища, София, България

националност: Чехия

професия: инженер, предприемач

Иржи Прошек (по-известен като Георги Прошек) е чешки инженер и предприемач, участник в борбите за освобождение на България, прекарал по-голямата част от живота си в нея. Той е брат на Богдан Прошек и братовчед на Вацлав и Йозеф Прошек.

Иржи Прошек е автор на първия градоустройствен план на София, утвърден на 3 януари 1880 г.

Биография

Георги Прошек е роден през 1847 г. в градеца Бероун до Прага в семейство на обущар, но родът им се знае отпреди 300 години. Записва землемерно инженерство и строителство в Кралевската чешка политехника и в 1869 г. се дипломира с титлата инженер.

През 1871 г. пристига в Тракия и работи по изграждането и експлоатацията на железопътната линия на барон Морис дьо Хирш. В село Ябълково се среща с Васил Левски и заедно с ръководителите на местния таен революционен комитет основават Славянски дом, училище, читалище и първия интернационален таен революционен комитет.

Прошек доставя оръжие под прикритието, че е необходимо за охраната на железопътната линия и пренася тайно революционната поща на комитетите.

В 1876 г. напуска железницата и става кореспондент на европейски вестници, в които разгласява зверствата при потушаването на Априлското въстание. В Руско-турската война заминава за Одрин заедно със свои приятели, демонтира към 200 м жп релси и ги хвърля в р. Марица, проваля преминаването на турските военни ешелони и облекчава изхода на битката при Шипка.

Pаз­к­ри­т от турските власти, Иржи Прошек е осъден на смърт, но успява да избяга в Букурещ, където работи като преводач на руската армия. За приноса в освобождението на България, получава високите отличия – орден „Св. Александър Невски“ I ст. и златна сабя.

След Освобождението е архитект в общината в София (1879 – 1881) и работи върху първия градоустройствен план на града. По-късно е главен инженер на Дирекцията на обществените сгради (1881 – 1885). Участва в инициирането и изграждането на паметника на Васил Левски, на построения в памет на обесените от турците софийски книжари Лъвов мост и на Орлов мост, където са посрещнати заточениците от Диарбекир.

Заедно с брат си, Богдан Прошек, основава през 1879 първата печатница в София, през 1884 – Пивоварна „Прошек“, най-голямата в града по това време и първата електрифицирана сграда в България със собствен генератор, а по-късно правят и керамична фабрика за тух­ли в с. Дол­ни Бог­ров, Со­фийс­ко.

Инж. Прошек проучва находища на мрамор в страната и съставя карта.

Иржи Прошек е един от основателите на дружеството Славянска беседа и на Българското инженерно-архитектурно дружество.

Жени се за Ан­на Ро­у­ба­ло­ва. От брака им се раждат четири дъщери и един син – Георги. Стро­е­жът на при­ста­ни­ще­то във Вар­на е най-мащабното му дело, но, ударено от свлачища, пристанището не устоява. Георги Прошек не може да го понесе и получава инфаркт. Умира в София на 58 години. Погребан е в семейната гробница, парцел № 16 на Централни софийски католически гробища.

източник: уикипедия