Иля Репин

Автопортрет, 1878 (Държавен руски музей, Санкт Петербург).

Роден: 5 август 1844 г. в Чугуев, Русия

Починал: 29 септември 1930 г. в Куокала, Финландия, дн. Репино, Русия, на 86 г.

Националност: Русия

Професия: художник

Направление: живопис

Стил: Реализъм

Образование: Императорска художествена академия

Известни творби:

Патрон: Павел Третяков

Повлиян от: Гюстав Курбе, Иван Крамской, Карл Брюлов, Василий Перлов

Повлиял на: Валентин Серов, Василий Суриков, Виктор Васнецов

Награди: Носител на златен медал (1872)

Иля Ефимович Репин (на руски: Илья Ефимович Репин) е руски художник, живописец, майстор на портрети, исторически и битови сцени. Той е една от водещите фигури в движението Передвижници.

Биография

Репин е роден на 5 август 1844 г. в град Чугуев, Харковска губерния. От 13-годишна възраст учи живопис в Чугуев при И. Бунаков. През 1863 г. постъпва в Художествената академия в Петербург. Учи успешно и през 1869 г. е награден с малък златен медал за картината „Йов и неговите приятели“. През 1872 г. получава голям златен медал за програмата „Възкресението на дъщерята на Иаир“.

По време на своето пътешествие по Волга през 1870 г. рисува много етюди и ескизи, по някои от които рисува за великия княз Владимир Александрович картината „Бурлаки на Волге“, завършена през 1873 г. Тази картина, изобразяваща тежкия труд на бурлаците, влачещи баржа, прави силно впечатление на публиката и критиците. Създал най-много портрети на Лев Толстой – 12 бр.: „Толстой на оран“, „Толстой бос“, „Толстой в раб. кабинет под сводовете“, „Толстой в кресло с книга в ръка“…

В периода 1894-1907 г. той е професор-ръководител на майсторския клас в Художествената академия.


Галерия

източник: уикипедия