Игнат Канев

роден: 6 октомври 1926 г. в Горно Аблановообласт РусеЦарство България

починал: 12 юли 2020 г., на 93 г.

националност: Канада, България

професия: строителен предприемач

работил в: Kaneff Corporation

награди:

  • „Стара планина“
  • I степен
  • „Член на ордена на Канада“

уебсайт: kaneff.com

Игнат Канев (на английски: Ignat Kaneff) е канадски строителен магнат и филантроп от български произход.

Биография

Игнат Христов Кънев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца (Къньо, Ламби, Куна, Игнат, Мария, Симеон и Петър) на Христо и Мита Къневи.

Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През март 1941 г. с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След 1945 г. го убеждават да не се връща в България. След 5 години чиракуване вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци.

През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. Следващата година строи първата си по-висока сграда – на 3 етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вече вдига сграда с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара. По време на своята активна дейност като строителен предприемач, той издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф-съоръжения от световна класа.

Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на „General Motors“ и продава хиляди коли и камиони. За успешния си бизнес той е поканен лично от президента на фирмата на вечеря в Детройт.

Собственик е на 6 голф игрища и голяма строителна фирма в Канада. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име.

Богатството му се оценява на над 1 млрд. долара.

Въпреки че живее в Канада от много години, той поддържа силна връзка с България. През 2003 г. като признание за приноса му Игнат Канев е бил избран за почетен консул на Република България в Мисисага.

На 30 декември 2016 г., Игнат Канев е награден с една от най-високите награди в Канада – Ордена на Канада. Наградата е връчена на 12 май следващата година на специална церемония в официалната резиденция на генералния губернатор на Канада Дейвид Джонстън в Отава.


Семейство

През 1948 г. се жени за Катерина – австрийка от хърватски произход. За 28 години брак няма деца от нея, а тя умира от рак.

През 1977 г. се жени за Димитрина, която е 25 години по-млада от него. Запознават се, когато тя е на посещение в Канада при дядо си, емигрирал в страната преди години. През 1978 г. се ражда Анна-Мария Канева, а през 1980 – Кристина-Мария Канева. Анна-Мария завършва Колумбийския университет, а после икономика в Оксфорд. Кристина-Мария е юрист. И двете стават вицепрезиденти на семейната фирма. След оттеглянето на Игнат Канев от поста президент, тази длъжност се заема от майката, Димитрина Канева.


Дарителство

Благодарение на усърдието и предприемчивостта си Игнат Канев бързо натрупва голямо състояние, което му дава възможност да се заеме с благотворителна дейност. Дарява предимно за здравни и учебни цели, както и за утвърждаване на православната църква.

Прави първото си голямо дарение през 1955 г. за болница в Торонто, когато дава непосилната за следвоенните години сума от 2000 долара.

Подпомага свои предприемчиви сънародници, дошли да търсят късмета си в Канада.

Дава земя и над 1 млн. долара за строеж на православния храм „Свети Димитър“ в Торонто, осветен от бившия русенски митрополит, а впоследствие патриарх Неофит и от митрополита на Северна Америка и Австралия Йосиф.

През 1976 г. дарява средства за построяване на детска градина в родното си село Горно Абланово. А след демократичните промени спомага за ремонта на местната църква, обзавежда компютърен кабинет в училището и дарява линейка.

През 2001 и 2003 г. дарява оборудване за русенското училище „Отец Паисий“.

През 2009 г. строителният магнат дава 2.5 млн. долара за реконструкция на сградата на Osgoode Hall Law School към Йоркския универститет в Торонто, която впоследствие се нарича на негово име Ignat Kaneff Building

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

При откриването на Kaneff Centre към Русенския университет, 10 октомври 2013 г.

През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“. Центърът разполага с многофункционална зала за 800 места, сцена с площ 120 m², заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, всичко това оборудвано с най-модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод. Открит е тържествено на 10 октомври 2013 г. в присъствието на ректора на университета проф. Христо Белоев, патриарх Неофит, президента Росен Плевнелиев, бившия президент Георги Първанов, кмета на град Русе, областния управител, временно изпълняващия длъжността посланик на Канада в Букурещ и др. представителни лица.

За рождения му ден през 2014 г. с негово дарение от 300 хил. лв. е построен културен дом в родното му село Горно Абланово, наречен „Канев център“, а читалището е преименувано на „Канев-Пробуда 1924″.


Награди

През 2002 г. Игнат Канев е награден с орден „Стара планина първа степен“.

През 2010 г. Игнат Канев е награден с орден на Онтарио.

През 2016 г. Игнат Канев е награден с орден на Канада.

За щедрото спомоществувателство и обновяването на сградата на юридическия колеж през 2010 г. Йоркският университет му присъжда званието почетен доктор по юридическите науки.

Като благодарност за щедрото дарение към Русенския университет строителят е удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на университета и става 38-ия почетен доктор на Русенската алма матер.

За щедрата финансова подкрепа към различни училища и учебни учреждения в Русе и Русенска област кметът на града Пламен Стоилов го удостоява със званието „Почетен гражданин на град Русе“, а от областния управител Венцислав Калчев получава Знака на областния управител на Област Русе.

източник: уикипедия