Игнаци Лукашевич.

роден: 8 март 1822 г. в Задушники, Австрийска империя

починал: 7 януари 1882 г. в Хоркувка, Австро-Унгария, на 59 г.

националност: Полша

професия: фармацевт, предприемач и изобретател

образование:

техника:

  • област: петролна промишленост
  • изобретения: газена лампа, керосин
  • награди: Орден на Свети Григорий Велики

семейство:

  • баща: Юзеф Лукашевич
  • майка: Апольония Шветли
  • съпруга: Хонората Дидак-Стахевска
  • деца: Марианна

Ян Ю̀зеф Игна̀ци Лукашѐвич, герб Лада (на полски: Jan Józef Ignacy Łukasiewicz) е полски фармацевт и предприемач, изобретател на газената лампа, пионер в европейската петролна промишленост, с интереси към химията и физиката, революционер и деец в борбата за независимост.

Биография

Ранни години и образование

Игнаци Лукашевич е роден на 8 март 1822 г. в село Задушники, близо до Мелец, по това време в границите на Австрийската империя. Родителите му Апольония (с родово име Шветлик) и Юзеф Лукашевич, герб Лада са част от полската шляхта. Баща му е наемател на чифлик (фолварк) в селото. Игнаци има две сестри – Мария и Емилия, и двама братя – Франчишек и Александер.

Осемгодишен се мести със семейството си в Жешов, където завършва четвърти клас в гимназията на Пиаристкия орден. Там научава латински и немски език.

Заради лошото финансово състояние на семейството, през 1836 г. започва работа в аптеката на Антони Свобода в Ланцут. През 1840 г. издържа изпит по фармация и е повишен в помощник-фармацевт.

В периода 1840 – 1846 г. работи в жешовската аптека на Едвард Хубел.

В 1845 г. става агент на Полското демократично дружество. За тази си дейност на следващата година е осъден на затвор от австрийските власти. Година по-късно е освободен.

През 1848 г. постъпва на работа в аптеката на Пьотър Миколаш в Лвов. По това време започва да учи фармация в Ягелонския университет, но се дипломира през 1852 г. във Виенския университет след защита на магистърска теза.


Дестилация на нефт и създаване на газената лампа

След дипломирането си се завръща на работа в лвовската аптека. Там през 1852 г., съвместно с Ян Зех, успяват да получат керосин, използвайки метода на фракционната дестилация при обработване на суров нефт. Първоначалната им цел е да създадат продукт с фармацевтично приложение, но впоследствие решават да използва керосина за осветление. През декември 1853 г. двамата получават австрийски патенти във Виена за „петрол, пречистен по химичен път, подходящ за директна употреба за технически цели“, както и за производство на парафинови свещи.

Лукашевич проектира първата газена лампа, която е изработена от лвовския тенекеджия А. Братковски. Използвана е за пръв път на 31 юли 1853 г. за осветление при спешна нощна хирургическа операция в лвовската главна болница.

източник: уикипедия