Христо Йончев-Крискарец.

роден: 20 март 1879 г. в Самоков, България

починал: 7 май 1950 г. в София, България, на 71 г.

националност: България

професия: художник

учил в: Национална художествена академия

образование:

  • академия: Художествено индустриално училище (Национална художествена галерия) в София
  • учители: проф. Иван Ангелов и проф. Иван Мърквичка
  • направление: живопис

Христо Зафиров Йончев, известен с прякора си Крискарец, е български художник-живописец и планинар. Известен е с пейзажите си от Рила, а също и с приноса си при основаването на Историческия музей в Самоков. На него е кръстено Йончево езеро в Рила.

Биография

Христо Йончев е роден на 20 март 1879 г. в Самоков. През 1912 г. завършва Художественото индустриално училище в София, където негови преподаватели са проф. Иван Ангелов и проф. Иван Мърквичка. Работи основно в областта на пейзажа и прави много изложби в София и Самоков. Известни негови творби са в цикъла „Пейзажи от Рила“ (1936), изобразяващи Мусала, Купените и други кътчета от планината. Запален планинар, пребродил Рила. На негово име е наречено Йончевото езеро в Мальовишкия дял.

Името на Страшното езеро също се свързва с Христо Йончев – мълвата говори, че веднъж там го хванала силна буря с гръмотевици и той хукнал надолу, а на въпроса къде е бил отговорил: „На страшното езеро!“; така му излязло името на езерото.

През 1931 г. взема дейно участие в основаването на Историческия музей в Самоков и впоследствие работи като музеен уредник. Днес много от неговите платна са притежание на музея и са част от неговата постоянна художествена експозиция.

Йончев е двукратен носител на орден „За гражданска заслуга“ – III степен през 1921 г. и IV степен през 1949 г.

източник: уикипедия