Хърбърт Спенсър

Хърбърт Спенсър през 1880 г.

роден: 27 април 1820 г. в Дарби, Великобритания

починал: 8 декември 1903 г. в Брайтън, Великобритания, на 83 г.

погребан в: Лондон, Великобритания

националност: Великобритания

професия: философ, биолог, социолог, политически теоретик

философия:

Хърбърт Спенсър (на английски: Herbert Spencer) е английски философ, известен политически теоретик на класическия либерализъм и социологически теоретик от Викторианската епоха.

Работа

Спенсър развива всеобхватна концепция за еволюцията като прогресивно развитие на физическия свят, биологичните организми, човешкия интелект, култура и общество. Бидейки многостранно развит, Спенсър дава своя принос в широк спектър от теми от различни области – етика, религия, политика, философия, биология, социология и психология. Имал е огромно влияние в английската академия по време на неговата работа и писане. През 1902 е номиниран за Нобелова награда по литература.

Спенсър е широко известен като автор на фразата „оцеляване на най-приспособения“, изказана в Принципи на биологията (1864) след прочитане Произход на видовете на Чарлз Дарвин. Терминът има отношение към „естествения отбор“.


Политически възгледи

Възгледите на Спенсър циркулират през 21 век заради политическите теории и забележителни атаки върху реформистките течения от края на 19 век. Той е смятан за предшественик на либертарианците и философските анархисти. Спенсър твърди, че държавата не е институция от съществено значение и че ще отпадне, когато доброволната организация на пазара замени принудителните и насилнически аспекти на държавата.


Цитати от Хърбърт Спенсър

  • Всяка наука е предвиждане.
  • Има един принцип, който е пречка пред всяко знание, аргумент срещу всеки довод и неизменно обрича човека на невежество — това е привилегията на самонадеяността пред търсенето.

източник: уикипедия