Хенри Пърсел

Роден: 10 септември 1659 г. в Лондон, Обединено кралство

Починал: 21 ноември 1695 г. в Лондон, Обединено кралство, на 36 г.

Националност: Англия

Професия: композитор

Стил: класическа музика

Хенри Пърсел (на английски Henry Purcell) е английски композитор от епохата на барока. Характерното за музиката му е съчетаването на елементи от френския и италианския барок с такива от английския.

Биография

Роден е на 10 септември 1659 г. в лондонския район Уестминстър, Обединеното кралство. Неговият баща – също Хенри Пърсел – е бил член на Кралската капела. Хенри е най-големият от тримата му сина. След смъртта на баща му през 1664 г. неговият чичо Томас Пърсел се заема с образованието му.

Говори се, че Пърсел композирал от 9-годишен, но първата му завършена творба е „Ода за рождения ден на краля“ от 1670 г. От 1676 г.

Пърсел е органист в Уестминстърското абатство. Същата година написва няколко произведения, като музиката по трагедията „Абделазар“ на Афра Бен.

През 1685 г. написва операта „Дидона и Еней„, която се счита за първата истинска английска опера. Либретото е дело на Нахум Тейт.

Творбите му „Te Deum“ и „Jubilate“, написани за деня на света Сесилия през 1694 г., са определяни като едни от най-добрите му.

Умира на 21 ноември 1695 в дома си в Уестминстър, оставяйки сами съпругата си и трите си деца. Съществуват много хипотези как и от какво точно умира композиторът. По-известните теории са две:

  • Тежка пневмония (прибирайки се късно вечерта след театрална постановка, не успява да влезе в дома си и дълго време стои навън, докато жена му му отвори, в резултат на което се простудява и впоследствие заболява тежко).
  • Другото предположение за кончината му е туберкулоза.

Погребан е в Уестминстърското абатство.

Хенри Пърсел е автор на множество оди, кантати, песни, полуопери (музика към театрални постановки), сакрални произведения и сонати.

източник: уикипедия