Анри Жифар.

роден: 8 февруари 1825 г. в Париж, Франция

починал: 14 април 1882 г., на 57 г.

националност: Франция

професия: инженер

известен с: първият полет с дирижабъл в света, 24 септември 1852 г.

Баптист Жул Анри Жак Жифар (на англ. Baptiste Jules Henri Jacques Giffard) е френски инженер, който през 1852 г. изобретява парния инжектор и дирижабъла с двигател Giffard. Известен е с това, че на 24 септември 1852 г. осъществява първият полет с управляем балон, станал известен впоследствие като дирижабъл.

Биография и кариера

Анри Жифар е роден на 8 февруари 1825 г. в Париж, Франция.

Той изобретява инжектора и дирижабъла Giffard, задвижван с парен двигател и тежащ над 180 кг. Целият апарат тежи около 400 кг.

Това е първият в света въздухоплавателен съд, превозващ пътници (тогава известен като дирижабъл, от френски). Практичен и управляем, самият балон на дирижабъла е пълен с водород, а двигателят е парен, с мощност 3 к. с., който задвижва витло. Двигателят е снабден с насочена надолу фуния. Отделената пара се смесва с горивните газове, за да може по този начин да спира искрите, издигащи се до газовата торба. Първият дирижабъл има и монтирано вертикално кормило.

За да осъществи полета, инженерът прави няколко подобрения в парната машина. Сред тях е инжекционна система, вкарваща водата под налягане в парния казан, за да не остане той без пара, когато машината не се движи.

Дирижабълът Giffard, създаден от Анри Жифар през 1852 г.

На 24 септември 1852 г. Жифар прави първия задвижван и контролиран полет, пропътувайки 27 км от Париж до Трап (Еландур) със средна скорост 9 км/ч. Вятърът обаче е твърде силен, за да му позволи да се върне обратно. Въпреки това, той успява да демонстрира и завои, и кръгове, доказвайки, че дирижабълът може да бъде управляван и контролиран.

През 1855 г. изобретателят прави нов тип дирижабъл, но той е неуспешен и пада при първия си полет.

Жифар получава патент за инжектора на 8 май 1858 г. Необичайно е, че той разработва задълбочено теорията на това изобретение, преди да направи какъвто и да било експериментален уред, базиран на него, след като обяснява идеята си през 1850 г. И други са работили върху използването на реактивните двигатели, по-специално Eugène Bourdon, който патентова много подобно устройство през 1857 г.

През 1863 г. Анри Жифар е провъзгласен за кавалер на Почетния легион.


Смърт и памет

Заради прогресивно влошаващото му се зрение, Анри Жифар се самоубива през 1882 г. на 57-годишна възраст, оставяйки цялото си имущество на държавата за хуманитарни и научни цели. Името му е сред 72-те, изписани върху Айфеловата кула.